Öncelikle bize firmanızı tanıtır mısınız?
Age İnşaat 1974 yılında şu anki yönetim kurulu başkanımız Atilla ÖNEN Bey tarafından kurulmuştur. Age İnşaat olarak her türlü genel müteahhitlik hizmetleri yapmaktayız. Yurtiçinde ve yurtdışında gerek altyapı gerekse üstyapı anlamında geniş bir yelpazemiz var. Türkiye Müteahhitler Birliği, İNTES ve Türkiye Prefabrik Birliği üyesiyiz. Ayrıca enerji sektöründe yatırımlarımız mevcuttur.
Müteahhitlerin kendi bünyelerinde birlikler ve dernekler kurmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Her işte olduğu gibi müteahhitlik sektöründe de dayanışma çok önemlidir. Her meslek ve yapılan işler kendi içinde örgütlenirse hem haklarını daha iyi koruyabilirler hem de kendilerini daha iyi ifade edebilirler. Bu sayede kendilerini geliştirme imkanı da bulabilirler.
TÜRKİYE GENÇ BİR ÜLKE
Türkiye’de kurumsallaşamama sorunu hakkında neler söylemek istersiniz?
Türkiye genç bir ülkedir. Mevcut teknolojik yapılanma ve gelişme 1950 yılından sonra meydana geldi. Türkiye’deki en eski şirketler kişisel şirketlerdir. Kişisel şirketler kendi kendilerine yettikleri için kurumsallaşma ihtiyacı hissetmemişler. Son yıllarda Türk müteahhitlerinin yurtdışında iş yapma potansiyeli arttı. Önceki yıllarda Türk müteahhitler yurtdışında 3-5 milyar dolarlık işlere talip olurken bugün 20 milyar dolarlık işlere talip olmaya başladılar. Bunun daha da yüksek seviyelere gelmesi için kurumsallaşmanın artması gerekir. Kurumsallaşmak; bir şirkette her çalışanın kendi görevini bilmesi, bir üstü ve astı olmasa bile yapılacak işlerin kendi içinde yapılabilirliğinin sağlamasının sisteminin oluşturulmasıdır. Biz de son 10 yıldır kurumsallaşma çalışmalarımıza devam ediyoruz. Uzun soluklu olan bu süreçte adım adım ilerliyoruz.
HERKES MÜTEAHHİT OLMAMALI
Elinde çanta, altında kiralık araba ile müteahhitlik yaptığını zanneden insanlarla rekabet edebilmeniz için ne gibi önlemler alınmalıdır?
Türkiye’deki müteahhitlik sektörünün en büyük sıkıntılarından birisi budur. Türkiye’de her mesleğin sınırı var ama müteahhitlikte böyle bir sınır yok. Türkiye’de maalesef herkes müteahhit olabiliyor. Ticaret kanununda belirtildiği üzere küçük bir sermaye ile şirket kurularak büyük firmalarla beraber aynı ihalelere girilebiliyor. Burada alınması gereken bazı önlemler var. Bunun için Türkiye Müteahhitler Birliği ve İNTES olarak yıllardır hükümetlere derdimizi anlatıyoruz, ancak ilerlemeler kısıtlı kalıyor. İş bitirme belgesi zorunluluğu getirildi ama bu kez de şantiye şefleri kendi iş bitirme belgeleriyle başka şirketlere ortak olarak ihalelere girmeye başladılar. Kamu ihalelerindeki kıstaslar ağırlaştırılmalıdır. İhalelerde kurumsallaşmış firmalar tercih edilmelidir. Çünkü tecrübesiz ve deneyimsiz bir firmaya verilen iş devlete ve ülkeye zarar vermektedir.
TOKİ'NİN HEDEFLERİ BÜYÜK
TOKİ hakkında neler söylemek istersiniz?
Biz Age İnşaat olarak, TOKİ’nin 1987 yılında kurulduğunda ilk müteahhitlerindendik. TOKİ ilk kurulduğu zaman Ankara Eryaman 1. Etap ve İstanbul Halkalı 1. Etap’ta konutlar yapmıştı. Biz de Ankara Eryaman 4. Bölge’de 788 konut ve İstanbul Halkalı’da tüm altyapı işlerinin sözleşmesini yapan 6-7 firmadan biriydik. TOKİ kurulduğundan bu yana çok iyi idare edildi ve çok büyük eserler yaratıldı. 1987 yılından bu yana TOKİ’de birçok kişinin emeği geçti ama Sayın Erdoğan BAYRAKTAR Bey geldiğinden bu güne büyük hamleler yapıldı. Hedefler büyütülerek yola çıkıldı ve başarıldı. Bunlar hiç küçümsenecek şeyler değildir. TOKİ, bütün dünyada örnek bir kuruluş oldu. Diğer komşu ülkeler yılda 20.000 konut yapıyorken TOKİ 100.000 konut yapıyor ve önümüzdeki yıllarda 500.000 konut yapmayı hedefliyor.
TEMİNAT MEKTUBU SIKINTISI ÇÖZÜLMELİ
TOKİ’nin yurtdışında Türk müteahhitlerini temsil etmesini ister misiniz?
TOKİ’nin sınırlarını aşması gerekir. Devletimiz Türk müteahhitlerini yurtdışında iş yapmaları için teşvik ediyor. Bu anlamda TOKİ’nin de çok büyük katkıları olabilir. Yurtdışında yaşadığımız en büyük sıkıntı teminat mektubudur. Hal böyle olunca diğer ülkelerle rekabet şansımız da azalıyor. Örneğin; Çin tamamen devlet gücüyle dünyada çalışıyor. Yurtdışındaki bir ihalede bütün ülkeler başbakanlarını bekliyor. Bizim ülkemizde de bu anlayış yeni oluşmaya başladı. Örneğin; Ürdün, Irak, İran, Suriye, Libya ve Mısır’dan konut yapımı için çok büyük talepler oluyor. Biz o ülkelere tek başımıza gittiğimiz zaman yaptırım gücümüz kalıyor. TOKİ’nin ardımızda uluslar arası iş geliştirmede, fon ve kaynak yaratımında destek olmasını istiyoruz.
UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.