Antalya turizm temsilcileri sektörün sorunlarını masaya yatırdı. İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Antalya'ya şu an itibari ile gelen 10 milyon turist sayısının yetersiz olduğunu belirtti. Antalya'nın 1980'lerin başında ülkenin turizm hamlesiyle bir başlangıç yaptığını belirten Müdür İbrahim Acar, 'Devletimizin ve buradaki sektör mensubu yatırımcı insanların gayretleriyle ilk turizmin başladığı tarihte Antalya'ya 5 bin kişi gelmiş. 2009 yılında ise gelen turist sayısı 10 milyonun üzerinde olmuştur. Antalya'daki yatak sayısı 350 bin, Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan belgeli ve belediye belgeli otellerle birlikte 550 bin yatak bulunmaktadır. Bu yüzden 10 milyon turist sayısını çok görmüyoruz. Önümüzdeki perspektifte Türkiye'de 2023 yılında cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir bekliyoruz' dedi.
TANITIM BÜTÇESİ KESİNLİKLE ARTTIRILMALI
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tanıtım bütçesinin yetersiz olduğuna değinen Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Gülçin Güner, 'Tanıtma bütçesinin kesinlikle arttırılması gerekiyor. Hükümetimiz hem doğa hem insan hem altyapı anlamındaki tanıtma konusunda bütçeyi arttırması gerekiyor. Tanıtım süreklilik gerektirir' diye konuştu.
ANTALYA'YA 20 MİLYON TURİST GELECEK
1980'li yıllarda peş peşe açılan otellerle Antalya'nın kitle turizm ile tanıştığını söyleyen Grand Bali Hotel Genel Müdürü Serhat Kayış, 'Sonrasında her geçen gün artan bir müşteri potansiyeli olmuştur. O yıllarda şehir merkezi otelciliği ve şehir merkezi turizmi yaygınken, daha sonra bu beldelerde büyük ve özellikle de her şey dahil sistemi 1990'lı yılların sonlarında yoğunlaşmış. Büyük oteller, 5 yıldızlı tatil köyleri yapılmış ve bundan ciddi anlamda bir doruğu yakalayarak Alanya'ya gelen, Antalya'ya inen yolcu sayımız sıfırdan başlayarak şu anda 10 milyon gibi bir rakama ulaşmış durumdadır. Yakın gelecekte 20 milyon turist sayısı hedefliyoruz' dedi.
TURİZMDE ULAŞIM VE ARITMA EN ÖNEMLİ FAKTÖRLERDİR
Turizmde altyapının önemine vurgu yapan Kahya Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kahya da, 'Ulaşım, arıtma sistemleri ve çevre temizliği önemli birer faktördür. Arıtma çevre temizliğini kapsıyor. Bu hizmetlerin alınması gerekiyor ve alınıyor. Bizim bu konuda pek bir sıkıntımız yok. Un, yağ ve tava var.Hizmetini iyi veren, müşterisiyle diyalogunu iyi kuran müesseseler bu sektörden istediği verimi alır' şeklinde konuştu.
ALANYA'DA SAĞLIK TURİZMİ DE OLUŞTURULABİLİR
Alternatif turizmin 365 güne çıkarılabileceğini belirten My Aytap Hotel Genel Müdür Yardımcısı Levent Çıtak, 'Özellikle kış dönemini hareketlendirmek istiyorsak mutlaka alternatif bir şeyler yapmamız gerekiyor. Kayak merkezi, su parkı, yat limanları yapılıyor. Bunlar güzel gelişmelerdir. Sağlık turizmi oluşturulabilir. Alanya buna çok müsaittir. Diş, göz hastalıklarının tedavileri konusunda sağlık turizmi oluşturulabilir. Avrupa'da tedavi daha pahalıdır. Türkiye'de bunu çok iyi ve uygun fiyata yapıyorlar' diye konuştu.
ORTA AVRUPA'DAN ÇOK TURİST GELİYOR
Turistlere en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarını anlatan Alara Otel Yönetim Kurulu Üyesi Recep Tolga Gürel ise, 'Yaptığımızın her zaman iyisini yapmaya çalışıyoruz. Nasıl olsa turist gelir düşüncesinde değiliz. Çağımızın yeniliklerini kullanıyoruz ve hizmetimizi iyi vermeye çalışıyoruz. Özellikle Avsanlar bölgesine gelen turistler Alman turistlerdi. Son dönemde Orta Avrupa'dan da çok sayıda turist gelmeye başladı. Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nden de bayağı turist gelmeye başladı. Alanya'da da son 3-4 yılda Rus turist sayısı arttı' dedi.