Malatya'ya uzun yıllar boyunca hizmet eden bir siyasetçi olarak DSİ'nin Malatya'daki Yoncalı projesini yakından takip ettiklerini belirten Bülent Tüfenkçi, "Yoncalı Barajı, 1996 yılında inşaatı başlayan bir projedir. AK Parti iktidara gelmeden önce bir kez ihalesi yapılmış. Yeterli ödenek sağlanamadığı için ihale müteahhit firma tarafından feshedilmiş. AK Parti iktidara geldikten sonra yeniden ihalesi yapıldı. Barajın inşaatı bitti, tüneller açıldı. Şimdi sulama projesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İnşallah 2026 yılının sonunda sulama projesi bitirilerek 2027 yılında bölgeyi tamamen sulamaya açmayı hedefliyoruz. Yoncalı Barajı, 3 milyon 137 bin metreküp gövde hacmine sahip 87 metre yüksekliğinde olan önemli bir barajdır. Dolayısıyla bu dönemde Yoncalı projesinin inşaatı çok hızlı bir şekilde ilerledi. Yoncalı Sulaması'na bu sene ciddi bir ödenek ayrıldı. Önümüzdeki sene lehine bütçeden ek ödenek ayrılıp inşallah 2027 yılında Yoncalı ovasını suya kavuşturmayı hedefliyoruz" dedi.
MALATYA'MIZIN EN FAYDALI PROJESİ
Yoncalı Sulaması'nın bölgeye sağlayacağı katkıları da anlatan Tüfenkçi, "Yoncalı Sulaması sulamaya açıldıktan sonra hem Arguvan ilçemizin hem de Malatya'mızın ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacaktır. Çünkü o bölgelerde bugüne kadar susuz tarım yapılarak buğday ve arpa yetiştiriliyordu. Şimdi sulu tarımla birlikte her türlü ürünün yetiştirileceği bir sulama alanı olacak. Ancak oradaki bazı köylerde sıkıntı var. Proje dışında kalan köyler için proje güzergâhında zikzak çizilerek bir proje oluşturulmuş. Bundan kaynaklı bazı sıkıntılar var ama bizler de gayret göstererek proje dışında kalan aynı hat üzerindeki köylerimizi de projeye dâhil etmeye çalışıyoruz. DSİ tarafından proje dışında kalan köylerin de sulama projesinin içine dâhil edilmesi gerekiyor. Mesela Parçikan köyünün sağından ve solundan projeye göre sulama hattı geçiyor ama köyün tamamı projeden faydalanamıyor. Projenin ilk düzenlendiği zamanlar 1996'ya dek uzandığı için proje üzerinde yeniden DSİ tarafından revize yapılabilir. Çünkü aynı hat üzerindeki köylerin sulama hattının dışında kalması oradaki köylüleri üzüyor. Bazı köylerin, bazı arazilerin sulama projesinden istifade edememesinden dolayı çiftçilerimiz de biz de üzülüyoruz. Yoncalı Sulaması cazibeli sulama sistemiyle çiftçiler için çok ekonomik olacak. Cazibeli olduğu için hiçbir enerji maliyeti ve çiftçiye de elektrik yükü olmayacak. Susuz tarıma nazaran sulu tarımla birlikte verim belki de 1'e 100 oranında artacak. Aynı bölgede inşa edilecek olan Arguvan Aliağa Barajı'nın da ihalesi yakın zamanda yapıldı" diye konuştu.
Tarımın stratejik önemine de değinen Tüfenkçi, "Tarım her zaman önemlidir. Türkiye'nin stratejisinde tarım önemli bir yer tutar. Dolayısıyla Türkiye'nin tarımda kendi kendine yetebilecek bir ülke olması çok önemlidir. Çünkü savaşlarda ve kıtlıklarda bile gıda arzının aksamaması ve gıda sevkiyatının sürdürülebilir olması elzemdir. Eğer ilerleyen zamanlarda iklim değişikliğine karşı önlem alamazsak Türkiye'nin çölleşme riski bulunuyor. Bunlar bilimsel anlamda da araştırılmıştır. Biz acilen vahşi sulamadan kapalı sulama sistemlerine geçmeliyiz. Tasarruf anlamında insanlar bilinçlendirilmelidir. Türkiye'nin özellikle suya ve soğuğa dayanıklı bitki ve meyve çeşitlerine yönelmesi gerekiyor. Daha önce ata tohumları dediğimiz iklime ve bölgelere göre ekilen sebzeleri ve meyveleri yine bugünkü şartlara göre uyarlayarak toprağa ekmeliyiz. Yoksa Türkiye su fakiri bir ülke haline gelebilir" diyerek sözlerini tamamladı.
Malatya Yoncalı Barajı'nı inşa eden Seza İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Açık da, "Seza İnşaat olarak Malatya Arguvan'da Yoncalı Barajı'nı ve isale tünelini inşa ettik. Şimdi bunun devamındaki sulama projesini de biz inşa edeceğiz. Yoncalı Barajı su tutmaya hazır hale geldi. Yoncalı Sulaması'nın şimdi tam zamanıdır." diye konuştu.