İLBANK'la ülkeye projeler kazandırıyor
CST Proje Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Ferat, İLBANK'ın uhdesinde Edirne İpsala'da Türkiye'de ilk defa uygulanan bir kapalı pazar yeri inşa ettiklerini belirtti.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, İl Özel İdareleri ve belediyelerle çalışan CST Proje'nin Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Ferat, gazetemize inşaat sektörünün gidişatı ve şu anda inşaatı devam eden projeleriyle ilgili bilgiler verdi.

EDİRNE'DEN VAN'A PROJELERİMİZ VAR

İller Bankası'nın uhdesinde Edirne İpsala'da kapalı pazar yeri ve dükkânlar inşa ettiklerini söyleyen Turgut Ferat, "Türkiye'de ilk defa uygulanan bir projeydi. Çelik konstrüksiyonun dışında stadyumların üzerini kapatan bir tente malzemesi var. Bu tente malzemesi ilk defa bir pazar yeri inşaatında kullanıldı. Bu projeyi inşa etmek bize nasip olduğu için gurur duyuyoruz" dedi.

Almanya'dan ithal ettikleri tente malzemesi ile Edirne İpsala'da kapalı pazar yeri inşa ettiklerini anlatan Ferat, "Kapalı pazar yeri ve dükkânların yanı sıra orada devam eden bir okul inşaatımız var. Erzurum-Oltu arasındaki grup köprü işlerini inşa ediyoruz. Erzincan ve Sivas Karayolları şube tesis binalarını inşa ettik. Şu anda Van Karayolları şube tesis binalarını inşa ediyoruz. Antalya İl Özel İdaresi'ne bağlı Kumluca'da devam eden bir kompleks inşaatımız var. Türkiye'nin dört bir tarafında kendi imkânlarımızla projeler inşa ediyoruz" diye konuştu.

İller Bankası'nın yatırımlarına da değinen Ferat, "İller Bankası'ndan iş alan müteahhitler kendilerini şanslı görüyorlar. Ödenek konusunda kesinlikle herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. İller Bankası uzun yıllar boyunca belediyelere altyapı hizmeti verdiği için ve genellikle belediyelerin altyapı hizmetlerine ödenek verdiği için üstyapı projelerinde altyapı projelerindeki kadar tecrübesi yok. Kentsel dönüşüme girebilmek için üstyapı konusunda bir tecrübe sahibi olmak gerekiyor. İller Bankası; kanalizasyon, yağmur suyu, drenaj, atık su kanalları, arıtma tesisleri gibi altyapı projelerinde Türkiye'nin en tecrübeli kurumudur. Türkiye'nin dört bir yanında inşa ettiği projeler ile halkın altyapı hizmetlerine ulaşması noktasında çok başarılı projelere imza attığını söyleyebilirim. Bu hem yüklenici firmaları hem de vatandaşları çok memnun ediyor. Ama İller Bankası'nın üstyapı projelerinde altyapı projelerinde olduğu kadar tecrübeli olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden İller Bankası'nın üstyapı projeleri için teknik kapasitesini arttırması gerekiyor" diye konuştu.

FİYAT FARKI İSTEĞE BAĞLI DEĞİL

İnşaat sektörünün son dönemdeki gidişatını da değerlendiren Ferat, "Türkiye'deki her sektör gibi müteahhitlik sektörünün de ciddi anlamda sıkıntıları var. İnşaat sektöründe birçok malzeme dolar kuruna bağlı olduğu için yüksek dolar kuru artışı inşaat sektörünü büyük oranda etkiliyor. Bu da yüklenici firmaları sıkıntıya sokuyor" dedi.

ANAHTAR TESLİMİ PROJELERDE MALİYET HATALARI VAR

Kamu ihalelerinde karşılaşılan sıkıntıların çözüme kavuşması bazı tavsiyelerde bulunan Ferat, "4734 sayılı ihale kanununda birçok muğlaklıklar var. Kamu kuruluşları bu muğlaklıkları müteahhitlerin lehine değil de, kendi lehine yorumluyor. Oysaki işlerin en iyi imalatlar yapılarak teslim edilmesi uzun vadede devlet idaresinin lehine olan bir durumdur. O an belki ‘10 liralık işi neden 12 liraya imal edelim?' diye düşünülüyor olabilir. Bu mantıkla inşa edilen birçok projenin yarım kaldığını da biliyoruz. Enflasyon ve kur farkı yaşanmamış ülkelerden alınan anahtar teslim ihale kanunu bizim ülkemize uymuyor" diye konuştu.

TEKELLEŞME KIRILMALI

Demir ve çimento fabrikalarının tekelleştiğini belirten Ferat, "İnşaatın temel hammaddesi demirdir. Demir, betonarme imalatların ve sonraki imalatların çoğunu etkiliyor. Türkiye'de demir üretimi yapan 5-6 tane firma var. Piyasanın nabzını birkaç tane fabrikanın tekeline vermek doğru bir yaklaşım değil. O fabrikalar kendi istekleri doğrultusunda iç piyasaya mal sürüyorlar. Şayet demir ve çimento ithalatına yönelik bir kota uygulanırsa inşaat sektörü gerçekten rahatlar. Demir ve çimento ithalatı tekelleşmeyi önler" dedi.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.