"Su tasarrufu için damla sulama şart"
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliğinden dolayı su tasarrufu yapılmasının elzem olduğunu belirtti. Aydın, çiftçilerin de bilinçli sulama yapması için yağmurlama ve damla sulama sistemini kullanmaları gerektiğini söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını ifade eden Devlet Şu İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, yağış miktarının da arttırılamayacağını belirterek su israfının önlenmesi gerektiğini ifade etti.

Tasarruf kaçınılmaz

Şu anda 82 milyon nüfuslu Türkiye'nin yılda 112 milyar metreküp kullanılabilir su tükettiğini belirten Mevlüt Aydın, şunları söyledi: "Nüfusumuz arttıkça su kullanım oranımız da aynı orantıda artmamalıdır. Dolayısıyla yaşanan küresel iklim değişikliğinden dolayı bizim su tasarrufu yapmamız elzemdir. Yağış miktarını da arttıramayacağımıza göre su israfının önlenmesi gerekiyor. Onun için de sulama şebekelerini kapalı basınçlı borulu şebekelere çevirmemiz gerekiyor. Şu anda yeni yatırımlarımızın neredeyse tamamını basınçlı borulu şebeke olarak inşa ediyoruz. Basınçlı borulu şebekeler sayesinde çiftçilerimiz yağmurlama ve damla sulaması yapıyorlar. Yağmurlama sulaması ile yaklaşık yüzde 35 su tasarrufu, damla sulaması ile yaklaşık yüzde 55 su tasarrufu sağlıyoruz. Bu uygulamalar suda tasarruf ettiriyor. Yaklaşık olarak yüzde 50 düzeyinde gerçekleşen su tasarrufu ile mevcut su kaynaklarımızı iki katına çıkarmış oluyoruz."

Önceki yıllarda DSİ tarafından yönetilen sulama işletmelerinin daha sonra sulama birliklerine devredildiğini belirten Mevlüt Aydın, çiftçilere de su tasarrufu çağrısında bulundu. Aydın, şöyle konuştu:

Sulama birlikleri yeniden canlandı

"Önceki yıllarda gerçekten örnek teşkil eden, dünya çapında övünebileceğimiz çok başarılı sulama birlikleri vardı. Fakat bazı sulama birliklerimiz mali yönden çıkmaza girmişti ve sürdürülebilir olmaktan çıkmıştı. Bu bahsettiğim sulama birliklerinin kötü gidişatı sadece sulama birliklerini değil, suyu kullanan vatandaşlarımızı da etkilediği için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulmuştu. 7161 sayılı kanun çıktığından beri sulama birliklerini idare ediyoruz. Sulama birliklerinin sayısını 384'ten 200'in altına düşürdük. Bunları birleştirdik, birlikten güç doğar. Bunların başına birer tane Başkan atadık. Bizim maksadımız yönetilebilir ve sürdürülebilir sulama birlikleri oluşturduktan sonra bu birlikleri tekrar belediyelere ve il özel idarelerine devretmektir. Burada sulama birliklerinin hep kamudan atanan bir Başkan tarafından idare edilmesinden yana değiliz. Sulama birliklerini belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra devretmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar Türkiye çapında çok olumlu dönüşler aldık. Geçen sene ve bu sene sorunsuz işletme sezonu geçirdik."

DSİ, Burdur'u susuzluktan kurtardı

Haşlak İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Kanuni Haşlak: "Burdur İçme Suyu İsale Hattı'nın inşaatı tamamen bitmedi. Fakat biz 2018 yılında Eski Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey'in katılımıyla, Bölge Müdürümüzün ve diğer DSİ 18. Bölge Müdürlüğü personelinin de büyük katkıları ile içme suyunu Burdur'a kavuşturduk. Biz eğer o suyu Burdur'a vermeseydik Burdur şu an susuz kalırdı. Geçen sene Burdur yöresinde büyük kuraklıklar yaşanmıştı. Burdur Gölü'nü kurtarma çalışmaları halen DSİ tarafından devam ediyor. DSİ bu yüzden projenin tamamı bitmeden içme suyunun Burdur'a kavuşturulmasını istedi ve Burdur'u susuzluktan kurtardı. Aksaray İçme Suyu 2. Kısım İsale Hattı'nın inşaatını ise 2021 yılının sonunda bitirmeyi hedefliyoruz."

Sandıklı halkı sulama projesini bekliyor

Es-Peker İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Peker: "Afyonkarahisar Sandıklı Eşören Göleti'nin 2017 yılının Nisan ayında sözleşmesini imzaladık. Sulama amaçlı inşa edilen bir gölet projesidir. Gölet inşaatı yaklaşık 2,5 yıl sürdü. Eski Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey de şantiyemizin bulunduğu Afyon bölgesini 15 günde bir ziyaret ederdi. Projenin yüzde 25'lik kısmının ödeneği bulunmamaktadır. Firma olarak fedakârlık yapıp kendi imkânlarımızla bitirmeye çalıştık ve Kasım ayında projemizin inşaatını bitirerek teslim ettik. Sulama projesi de yapılırsa Eşören Göleti sayesinde 5 bin dönümlük bir alan sulanacak. Eşören Göleti'nin Sandıklı'da yaşayan vatandaşlar için oldukça önemli bir proje olduğunu söyleyebilirim. Sandıklı halkı sulama projesini de dört gözle bekliyor."

A. Karahisar'ın kanalizasyon sorunu çözülüyor

İlba Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı İlkin Berberoğlu: "Afyonkarahisar Akarçay Havzası Kuzey Atıksu Toplama Hattı inşaatı işi şu anda fiziki olarak yüzde 65 seviyesine geldi. İnşallah ödenek sorununu da çözebilirsek birkaç ayda bitirip teslim edebiliriz. Afyon'un şu anda en büyük sıkıntısı olan bölgelerindeki kanalizasyon sorununu çözmüş olacağız. Proje kapsamında Afyon'un Çayırbağ ve Fethibey bölgesine uzanan kollarını bitirdik. O bölge üzerinde Kocatepe Üniversitesi, yurtlar ve oteller bulunuyor. O bölgedeki bütün kanalizasyon sorunlarını çözmüş olacağız. Bunun yanında Afyon'un Çıkrık ve Beyyazı bölgesinin kanalizasyon sorunları da çözülmüş oluyor. Ayrıca Afyon'da çok büyük ve güçlü bir organize sanayi bölgemiz var. Organize sanayi bölgesinin bütün kanalizasyon sistemini de bizim inşa ettiğimiz hatta bağlayarak bütün bu bölgelerdeki hatları arıtma tesisine ulaştıracağız."