Doğu ve Güneydoğu ekonomisi canlandı
DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, çözüm süreci ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yapılan yatırımların öneminin arttığına vurgu yaparken, Türkiye'nin önde gelen işadamları da çözüm sürecinin bölge ekonomisini canlandırdığını söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Çözüm sürecinin terör sorunuyla beraber yatırımlarda güvenlik endişesini ortadan kaldıracağını ifade eden DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı; 'Bu kapsamda baraj yatırımlarının güvenliğini sağlamak için yapılan güvenlik tesislerinin inşasına gerek kalmayacağından dolayı hem iş kalemlerinde hem de maliyetlerde azalma olacaktır. Böylece projeler daha hızlı ilerleyecektir. Şu anda Doğu ve Güneydoğu'ya yapılan devasa yatırımlarla Doğu ve Güneydoğu'da ekonomi canlandı. Bu vesile ile yatırımlara olan güven çözüm sürecini pekiştirdi' dedi.

TERÖRÜN PANZEHİRİ YATIRIMLAR

Kolin İnşaat Barajlar ve HES Koordinatörü Atilla Ataç; 'DSİ'nin Doğu Anadolu Bölgesi'ne yaptığı mevcut yatırımlar bölge halkının gelir seviyesini yükselttiği zaman, Türkiye'deki diğer sermayedarlar da Doğu Anadolu Bölgesi'ne yatırımlar yapmaya başlayacak. Çünkü Doğu'da çok büyük madeni kaynaklar var ve bugüne kadar terör yüzünden bölgeye stratejik yatırımlar dışında maden ve enerji yatırımları yapılmamış. Dolayısıyla bu yatırımlar terörün panzehiri olacaktır' diye konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE DSİ'NİN PAYI BÜYÜK

NVS İnşaat Genel Koordinatörü Erdoğan Gök; 'DSİ'nin bugüne kadar yaptığı sulama yatırımlarının kırsal kesimlere getirisinin ekonomiye çok büyük katkıları oldu. Çözüm süreci ile beraber DSİ'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne daha fazla yatırım yapacağını anlıyoruz. 2002 yılına kadar bölgedeki terör sorunundan dolayı bitirilemeyen GAP ve DAP projelerinin 2002 yılından sonra bir ivme kazandığını ve sağlıklı bir şekilde devam ettiğini görmek bizleri sevindiriyor. Bu yatırımlardan dolayı çözüm sürecinde DSİ'nin de büyük payı olduğunu söyleyebiliriz' dedi.

DSİ DOĞU'NUN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Ufuk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Keskin; 'Bölgede sulama projeleri bittiği zaman çiftçiler tarlalarına daha fazla ürün ekebilecek ve daha fazla ürün alacak, iş ve aş olacak. Yıllarca terör yüzünden evini barkını bırakıp giden insanlar artık hiçbir yere gitmeyecek'dedi.

GAP ve DAP Doğu'nun can damarı

Peker İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Peker; 'Doğu ve Güneydoğu'da bugüne kadar meydana gelen olayların birtakım sosyal ve kültürel sebepleri vardı. Bunlardan en önemlisi bölge halkının işsizlik ve geçim sıkıntısıydı. GAP ve DAP yatırımları bölgenin zenginliğini arttıracaktır. Bu yatırımlar bölgenin sosyal yapısını da değiştirecektir. Artık yatırımcıların bölgeye bakış açısı da değişti' dedi.

DSİ geçmişin intikamını aldı

Helin İnşaat Genel Koordinatörü Mahmut Ebinç; 'DSİ terörün en yoğun olduğu dönemlerde dahi büyük bir ısrarla Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki projelerini devam ettirdi. Tam anlamıyla inadına hizmet etti. DSİ çözüm sürecinin sac ayaklarından birisidir. Çünkü DSİ'nin son 10 yılda Doğu ve Güneydoğu'da hiç geciken işleri olmadı. Elbette bundan sonra çözüm sürecinin de DSİ'ye katkıları olacaktır' diye konuştu.