Barajlar bittiğinde Çukurova'nın sulama alanı ikiye katlanacak
DSİ 6. Bölge Müdürü Nevzat Aksu, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye illerinde inşa edilecek olan sulama projeleri bittiği zaman Çukurova'nın sulanan tarımsal alan olarak ikiye katlanacağını söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

DSİ 6. Bölge Müdürü Nevzat Aksu, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye illerinde hizmet verildigini söyledi. Aksu, bu illerde inşa edilecek olan sulama projeleri bittiği zaman Çukurova'nın sulanan tarımsal alan olarak ikiye katlanacağını söyledi. Aksu,'Bölgemizde çok sayıda baraj, sulama ve gölet inşaatlarının olmasının yanı sıra 2 tane de uluslararası projemiz bulunmaktadır. Bunlardan birisi Kıbrıs İçme Suyu Temini Projesi, diğeri ise Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey'in Dostluk Barajı ismini verdiği Türkiye-Suriye sınırındaki Asi Nehri üzerinde inşa edilecek olan baraj projesidir. Ancak şu anda Suriye'deki iç karışıklığa bağlı olarak güvenlik nedeni ile proje şimdilik askıya alınmıştır."dedi. Aksu, "Yıllardır Akdeniz'e akan Anamur ( Dragon ) Çayı bundan sonra hem Türkiye'ye hem de Kıbrıs'a hayat verecektir. Proje sayesinde Dragon Çayı'ndan Kıbrıs'a yılda 37,76 milyon metreküp içme ve kullanma suyu ve 37,24 milyon metreküp tarımsal sulama amaçlı sulama suyu olmak üzere toplam 75 milyon metreküp su isale edilecektir. Ayrıca Türkiye'de Mersin ili Anamur ilçesinde 40 bin dönüm arazi modern sulama sistemi ile sulu tarıma kavuşturulacaktır.' diye konuştu.

BÖLGEMİZ İHRACATTA ÇIĞIR AÇACAK

DSİ 6. Bölge Müdürlüğü'nün uhdesinde inşa edilen baraj ve sulama projelerinin bölgeye ve bölge halkına sağlayacağı katkılardan da bahseden Aksu, 'Çukurova herkesin bildiği üzere Türkiye'nin en büyük tarım arazilerine sahip bir bölgedir. Türkiye'de sulanabilecek toplam 4 milyon hektarlık tarım arazilerinin 400 bin hektarı DSİ Adana Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde yer almaktadır. Yani Türkiye ortalamasının yüzde 10'unu teşkil etmektedir. Bölgemizde inşa edilmekte ve edilecek sulama projeleri bittiği zaman Çukurova sulanan tarımsal alan olarak ikiye katlanacaktır. Böyle olunca Türkiye Cumhuriyeti yetmeyecek, yeni pazar arayışına girilecek. Bölgemizde yetişen tarım ürünlerini Avrupa'ya, Afrika'ya, Orta Doğu'ya belki Uzak Doğu'ya ihraç edeceğiz."dedi. Konuşmasına devam eden Aksu, "Çukurova bölgesinde yetişen narenciye ve birçok ürün de dünyanın birçok yerine ihraç edilmektedir. Ürün verimi arttığı zaman çiftçilerimiz sürümden de kazanacaktır. Mersin Tarsus'ta inşa edilen Pamukluk Barajı, 2040 yılına kadar Mersin'in içme suyu problemini çözecek ve 200 bin dönüm araziyi sulayacağı gibi enerji üretimi de gerçekleşecektir. Ayrıca Sorgun Barajı, Mersin Değirmençayı Barajı, Mersin Aksıfat Barajı ve Mersin Kayraktepe Barajları yer almaktadır. İlaveten Mersin Mut, Adana İmamoğlu ve Yüreğir projeleri, Hatay'da inşa edilen ve bu yılsonu hizmete açılacak olan Büyük Karaçay Barajı da Hatay'ın 2040 yılına kadar içme suyu ihtiyacını giderecek ve 40 bin dönüm araziyi sulayacaktır. Bugün itibari ile Türkiye'nin en uzun barajı olan Hatay Reyhanlı Barajı da 60 bin hektar araziyi sulayacak ve 20 bin hektar Amik Ovası'nı taşkınlardan koruyacaktır' diyerek sözlerini tamamladı.