'DSİ projeleri altın çağını yaşıyor'
DSİ 22. Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun '1000 günde 1000 gölet' projesi kapsamında inşa edilen gölet projeleri için '5 yıldızlı projeler' dediğini hatırlattı. Çıtır, bu sayede DSİ projelerinin de altın çağını yaşadığını söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

TRABZON'UN İÇME SUYU HATLARI YENİLENECEK

Bize DSİ 22. Bölge Müdürlüğü'nün bitirdiği ve yapımına devam ettiği önemli baraj ve sulama projelerinden bahseder misiniz?

İçme suyu anlamında nüfusu 100 binden fazla olan ilçelere içme suyu temininin zorunluluğu kanunundan yola çıkarak Trabzon İçme Suyu Projesi adını verdiğimiz Atasu Barajı’nı yaptık. Baraj inşaatı tamamlandı. 2010 yılı Aralık ayında barajda su tutuldu. 2011 yılı Temmuz veya Ağustos ayında barajdan şehre su verilecek. Baraj inşaatını bitirmiş olmakla birlikte Atasu Barajı sayesinde Trabzon’un önümüzdeki 30 yıllık su ihtiyacını problemsiz çözmüş oluyoruz. Ancak mevcut projenin 2. bir etabı daha var. Mevcut proje Değirmendere’nin bir yan kolu olan Galyan Deresi kolu üzerinde yapılmış. Biz aynı zamanda Değirmendere’nin Maçka ilçe merkezinin hemen yukarısında Değirmendere’nin iki ayrı kolu olan Zigana ve Meryemana kollarını da birbirine derve edip, ondan sonra tünelle Galyan koluna aktararak suyu Atasu Barajı’na depolayıp Trabzon içme suyuna ikinci bir 30 yıllık su ihtiyacını karşılayacak bir projemiz var. Trabzon İçme Suyu Projesi kapsamında ana isale hatlarını da yenileyeceğiz. Trabzon içme suyu hatlarını ve depolarını bu sayede komple yenilemiş olacağız. Atasu Barajı’nın aynı zamanda bir enerji amacı da var. Barajda var olan suyu değerlendirirken kot farkından da faydalanarak enerjisini almayı amaçlıyoruz. Henüz bu konuda bir başlangıç olmadı ama 4628 sayılı elektrik yasası kanunundaki özel hidroelektrik santraller kapsamında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından bu projenin de değerlendirileceğini düşünüyoruz.

GÜMÜŞHANE'NİN 50 YILLIK SU İHTİYACI GİDERİLECEK

Gümüşhane içme suyu da planlama aşamasında olan bir projedir. Gümüşhane, mevcut içme suyunu Harşıt Çayı’ndan ve kuyulardan alıyor. Bu yüzden Gümüşhane’de önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak problemleri önlemek için Gümüşhane’ye bir baraj yapılması adına çalışmalarımıza başladık ve bunu yatırım programımıza aldık. Gümüşhane Bahçecik Barajı’nın planlama ve proje aşamalarını 2011 yılında başlatıyoruz. Bu proje de Gümüşhane’nin önümüzdeki 40-50 yıllık dönemdeki içme suyu ihtiyacını çözecek.

BAYBURT'UN İÇME SUYU İHTİYACINI TEMİN ETTİK

Bayburt içme suyu ile ilgili olarak geçen yıl Bayburt’un Masat Çayı’nın bir kolundan, kaynaktan almış olduğu suyu biz DSİ 22. Bölge Müdürlüğü olarak 17 km içme suyu hattını komple yeniledik, inşaatını yaptık ve teslim ettik. 2010 yılı sonu itibariyle Bayburt yeni ve temiz içme suyu ihtiyacını temin eder hale geldi.

Giresun da içme suyunu Aksu ve Batlama derelerinden akifelerinden, kuyularından temin ediyor. Giresun’un hem içme suyunu tedarik edecek, hem de enerji amaçlı olan Giresun Dereli’de İkisu Barajı planlama raporumuz vardı. DSİ Genel Müdürlüğü özel sektöre 4628 sayılı kanun gereği projeyi HES yapımı amacı ile verdi. Özel sektör İkisu Barajı’nı yapacak, biz de DSİ 22. Bölge Müdürlüğü olarak projenin denetimini yapacağız. Bu projenin akabinde İkisu Barajı’nın daha aşağıda kotlarında Dereli ilçe merkezinden Giresun’a 30-40 km’lik bir isale hattı ile temiz içme suyu sağlamaya yönelik proje çalışmalarına 2011 yılında başlıyoruz. Giresun’un da önümüzdeki 50 yıllık zaman içerisinde kullanacağı temiz içme suyunu gidermeyi planlıyoruz.

DEMİRÖZÜ BARAJI 2013 YILINDA BİTECEK

Bayburt’ta inşaatı devam eden Demirözü Barajı tamamen sulama amaçlı bir baraj projesidir. Bu baraj sayesinde yaklaşık 11 bin hektarlık bir alanı sulayacağız. Şu an barajın gövde dolgu çalışmaları devam ediyor. Muhtemelen 2011 yılı sonu itibariyle barajın gövde dolgu çalışmaları bitmiş olacak. Sezon açıldığında baraj da aktif olacak. Aynı zamanda bu projede modern sulama dediğimiz yüksek basınçlı borulu sulama yöntemlerini uyguluyoruz. Önceki sulamalarımız kanallı ve kanaletli sulamalardı. Şimdi ise yer altından borulu sulamalarla bitkinin yanına kadar ulaşan yüksek basınçlı borulu sulamalar olacak. Demirözü Barajı’nın yapımı bittikten sonra sulaması ile ilgili biz planlama projemizi bitirdik. 2011 yılında projemize başlayarak 2 yıl içerisinde yani 2013 yılında projemizi bitirip teslim edeceğiz.