Balıkesir ve Çanakkale meyve ambarı olacak
DSİ 25. Bölge Müdürü Yakup Başoğlu, Balıkesir ve Çanakkale'de çok sayıda DSİ projesinin 2011 ve 2012 yıllarında bitirilerek bölge halkının hizmetine sunulacağını belirtti. Balıkesir ve Çanakkale'nin sulama projeleri ile Marmara Bölgesi'nin meyve ambarı olacağını söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

DSİ 25. Bölge Müdürü Yakup Başoğlu, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü olarak Balıkesir ve Çanakkale'deki çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi. Belli başlı projelerden bahseden Yakup Başoğlu, "Bayramiç-Ezine Kumkale Ovaları Sulaması İnşaatı, 2011 yılının sonunda bitecek. İstanbul'un meyve ambarı olan Umurbey Ovaları da daha fazla verim artışıyla önem kazandı. Umurbey'de kaliteli fidan üretimi de başladı. Özellikle Umurbey Ovası'nda yetişen ürünler arasında yurtdışına yüksek ücretlerle şoklanıp ihraç edilen kiraz, elma v.b. meyvelerimiz var. Devletimiz milletimizin iş birliğiyle ülkemizin en ileri teknolojik sulama damlama sulaması şeklinde projelendirildi. Balıkesir ve Çanakkale sulama projeleri ile Marmara Bölgesi'nin meyve ambarı olacak. 11 Kasım 2011 tarihinde de Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey'in talimatı ile yapımına hız verilen Çanakkale Lapseki Bayramdere Barajı'nın ve Çanakkale Biga Ayıtdere Göleti'nin açılışı yapılacak' diye konuştu.

TOPRAK TOPLULAŞTIRMA FAALİYETLERİ YAYGINLAŞTI

Balıkesir Altınova Dikili Ovası Sulaması projesini inşa eden Alptekin İnşaat'ın Şantiye Şefi Hüseyin Ersöz, "Altınova Dikili Ovası Sulaması, Madra Çayı üzerinde geçmiş yıllarda bitirilmiş olan Madra Barajı'ndaki her yıl biriken takriben 80 milyon metreküp civarındaki suyun Ayvalık, Altınova ve Dikili ilçesi sınırları içerisindeki kıyı ovalarını sulamak amacıyla geliştirilmiş bir projedir. Proje, 7 bin 872 hektarlık bir alanın borulu sulama sistemi ile sulanmasını öngörmektedir. Projedeki 7 bin 872 bin hektarlık alan içerisinde 7 bin 172 hektarlık kısmında fiilen sulama yapılmaktadır ve 2-3 yıl içerisinde de projenin tamamı bitirilecektir" dedi.

BALIKESİR BEREKETLİ BİR COĞRAFYA

Balıkesir Havran Ovası Sulaması projesini inşa eden Hisar Yapı'nın Şantiye Şefi Yavuz Çağlar Önsel, "Balıkesir Havran Ovası Sulaması, Havran Barajı'nın yapılmasından sonra projelendirilmiş. Balıkesir meyvecilik anlamında çok bereketli bir coğrafyadır. İncir, ayva, nar, mandalina başta olmak üzere bölgede çok sayıda meyve yetiştirilebiliyor. Bizim bu projemiz de 2012 yılının sonunda bitecek ve 3 bin 60 hektarlık alan sulamaya açılmış olacak" diye konuştu.

MANYAS OVASI SAĞ SAHİL SULAMASI 2014'TE BİTECEK

Çanakkale Umurbey Ovası Sulaması projesini inşa eden Kolin İnşaat'ın Şantiye Şefi Fatih Erciyas, "Çanakkale Umurbey Ovası Sulaması, 1995 yılında ihalesi yapılan Umurbey Barajı'ndan sonra 1998 yılında ihale edilmiş bir projedir. Şimdiye kadar projemizin yüzde 60'ı bitmiştir. 2012 yılında projemizde 3 bin 660 hektarlık sulama alanının tamamının inşaatı tamamlanacaktır" dedi. Balıkesir Manyas Ovası Sağ Sahil Sulaması projesini inşa eden Özkar İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Günaydın Özdoğan da, "Biz Balıkesir Manyas Ovası Sağ Sahil Sulaması İnşaatı'na 2010 yılında başladık. Projenin 2014 yılında bitirilmesi öngörülüyor. Projenin Manyas'a çok büyük faydaları olacak" dedi.