DSİ 25. Bölge Müdürü Yakup Başoğlu, Çanakkale'deki DSİ projelerinin bölgeye çok büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Bölge Müdürlüğü'nün Çanakkale'deki projelerini anlatan Yakup Başoğlu, Çanakkale Biga Taşoluk İletim Tüneli'nin 2010 yılında ihalesi yapıldığını, 2011 yılında da çalışmalara başladıklarını dile getirdi. Bu projenin 1865 metre uzunluğunda olan Biga Taşoluk Ovası'nı suya kavuşturacak büyük bir tünel projesi olduğunu dile getiren Başoğlu, tünelin bitmesiyle 9 bin 300 hektarlık alanın sulanmış olacağını vurguladı. Başoğlu, '2012 yılının Ocak ayında projenin inşaatı bitecek. Sayın Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey'in de bu konuda talimatı var. Çanakkale Çan Karakoca Göleti'nin de ihalesi 1998 yılında yapıldı. Daha sonra süratle ödenekler temin edildi ve 323 hektarlık alan zamanından önce bitirildi. Gölet ve sulama şebekesi için şu an deneme sulaması yapmaktadır. Vatandaşlarımız 2011 yılında projeden istifade etmeye başladı. Son teknolojik sistemler kullanılarak sulama şebekeleri oluşturuluyor. Projenin bitmesiyle birlikte sulu tarıma geçtiler' diye konuştu.
ÇANAKKALE BÜYÜK HIZLA GELİŞECEK
İçme suyu ile ilgili açıklama yapan Başoğlu, Çanakkale'deki DSİ projelerinin çoğunun 2012 yılında vatandaşın tam hizmetine geçmiş olacağını dile getirdi. Başoğlu, 'Bayramiç-Ezine Kumkale Ovaları'nın su depolamasını sağlayan Bayramiç Barajı'nın ilk planlamasında da Bayramiç ve Ezine ilçesinin içme suyu tahsisi yapılmış. Ancak bugüne kadar bu tahsis yapılmış olmasına rağmen belediyeler belli bir katkı payı ödemesi gerektiğinden dolayı içme suyu ayrılmış. Bu durumda istedikleri zaman katılım payını ödedikleri durumda içme suları hazır olacaktır' diye konuştu. Balıkesir Gönen Ovası Sulaması projesini inşa eden Ataç İnşaat'ın Proje Müdürü Muhsin Kaya ise, projenin 2011 yılı sonunda biteceğini dile getirdi. Proje sayesinde Gönen'de 12 bin hektarlık alanın sulanacağını belirten Kaya, 'Bu projenin akabinde Balıkesir Gönen Belediyesi Gönen Çayı Arıtma Tesisi'ni inşa ettirecek. Kısacası; sulama bitti, sıra arıtmada' dedi.
BÖLGEDEKİ ÜRETİM 5 KAT ARTACAK
Balıkesir Gönen Ovası Pompaj Sulaması projesini inşa eden İlci İnşaat'ın Şantiye Şefi Mehmet Karakaya ise çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: 'Gönen Ovası Pompaj Sulaması biraz kırsalda kalan, taban arazi olmayan yamaç arazilerin sulanması için projelendirilmiş. Gönen Ovası'nın Güney sahilinde 10-12 tane köy var ve bu köylerde kuru tarım yapılıyor. Sadece buğday ve arpa ekimi var. Gönen Ovası Pompaj Sulaması köylüye olduğu kadar esnafa da çok büyük katkılar sağladı. Bölgede tarımsal sanayi ve ürün çeşitliliği arttı. Gönen Ovası Pompaj Sulaması İnşaatı 2012 yılında tamamen bitirilmesi planlanan bir projedir' Lapseki Bayramdere Barajı'nı inşa eden Mitaş İnşaat'ın Şantiye Şefi Mete İlvan da, projenin yüzde 95'lik bölümünün bittiğini söyledi. İlvan, 'Suyu kontrol altına aldıktan sonra ve bunu da yönetebildikten sonra bölgedeki üretim en az 5 kat artacak' dedi.