Erzurum halkı HES'lere karşı değil
DSİ 8. Bölge Müdürü Sebahattin Çapkınoğlu, Erzurum halkının HES'lere karşı olmadığını belirtti. Çapkınoğlu, 2011 yılında Erzurum Tortum'da inşa edilen HES projesine bölge halkının yoğun tepki gösterdiğini hatırlattı ve şu anda bölge halkının HES projelerine karşı olmadığını söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

DSİ 8. Bölge Müdürü Sebahattin Çapkınoğlu, Erzurum Tortum'da 2011 yılında HES projesi ile ilgili bazı sorunlarla karşılaştıklarını söyledi.Çapkınoğlu, 'Bizim DSİ olarak mevcut su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. HES inşa ederken koruma ve kullanma noktasında dengeyi sağlamamız gerekmektedir. Suyu kullanayım derken doğayı tahrip etmemeliyiz. Doğayı koruyalım derken ise suyu kullanmamazlık yapamayız. Erzurum Tortum'da da HES inşa edilirken bölge halkı su sıkıntısı yaşanacağını düşündüğü için projeye itiraz etti. DSİ, kadimden gelen ve hakları olan suları kendilerine taahhüt etti; ancak sorun büyüdü. Yöre halkı projenin önemini biliyordu ama su sıkıntısı olacağını düşünmeleri bile sağlıklı karar vermelerini önlüyordu. Biz o bölgedeki belediye başkanları ve muhtarlar ile toplantılar yaptık. Vatandaşa 'Biz bu bölgeye göletler yapalım, su ihtiyacınızı bu göletlerden karşılayalım' dedik. Bu kapsamda o bölgede Büyükbahçe Göleti, Bağbaşı Göleti ve Pehlivanlı Göleti inşa edilecek. Böylece bölge halkının su sıkıntısı yaşamaması için bir güvence vermiş olduk. Çünkü Erzurum'da karşılaştığımız bu problem Türkiye genelinde kötü bir örnek oluşturuyordu. Şu anda Erzurum'da bölge halkının DSİ projelerine karşı bir itirazı yok' dedi.

KÖYLÜ-ÇİFTÇİ-DEVLET EL ELE

DSİ 8. Bölge Müdürlüğü'nün inşa ettiği sulama projelerinin daha verimli olması için bölgedeki çiftçilere tavsiyelerde de bulunan Çapkınoğlu; 'Erzurum tarım ve sulama konusunda Türkiye'nin diğer illerine nazaran çok iyi bir seviyede değil. Çiftçiler genellikle topraklarına arpa, buğday ve yonca ekiyorlar. Sulama yaparken de vahşi sulama diye tabir ettiğimiz şekilde aşırı sulama yapıyorlar. Sulamadan şikâyetçi değiliz, ancak çağımıza özgü sulamanın yapılması gerekir. Tarım arazilerini suyla buluştururken sulamanın da bilinçli yapılmasını istiyoruz. Kurum yetkilileri bizzat köylünün ve çiftçinin ayağına gitmelidir. Çünkü köylüler ve çiftçiler yeni sulama sistemlerini bilmiyor, devlet dairelerine gitmeye de çekiniyor. Böyle olunca köylüler babalarından gördüğü şekilde tarım ve sulama yapıyor. Her ne şekilde olursa olsun muhakkak köylü, çiftçi ve devlet el ele olmalı ve bizzat devlet yetkilileri köylülere tarlalarında uygulamalı anlatımlar yapmalıdır' diyerek sözlerini tamamladı.