DSİ, Güneydoğu'da medeniyetleri canlandıracak
DSİ Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Gerek, Güneydoğu'da DSİ'nin ve GAP projelerinin hem bölge halkının refah seviyesini yükselteceğini hem de eski tarihi medeniyetleri canlandıracağını söyledi. Gerek, 'Güneydoğu'da su sayesinde eski medeniyetler yeniden canlanacak' dedi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Gerek, Güneydoğu'da DSİ'nin ve GAP projelerinin hem bölge halkının refah seviyesini yükselteceğini hem de eski tarihi medeniyetleri canlandıracağını söyledi. Güneydoğu'da GAP Projesi ve DSİ'nin su kaynaklarını geliştirme projeleri tamamlandıktan sonra bölge halkının Avrupa ve Amerika'daki refah düzeyinden daha üst seviyede bir refah düzeyine kavuşacağını söyleyen Cüneyt Gerek, 'Çünkü su medeniyettir. Geçmişteki medeniyetlerin hepsi su kenarlarında kurulmuştur ve su kaynakları geliştirilmiştir. Van'da Urartu döneminden kalma Şamdan su kaynakları var. İzmir Bergama'da da çok sayıda tarihi su yapıları var. Su kaynaklarını geliştiren ve aynı zamanda suyun zararlarından kendilerini koruyan toplumlar dünyaya hâkim olmuştur. Güneydoğu'da ise bunun en iyi örneği Şanlıurfa'daki Harran Ovası'dır. Harran, dünyanın ilk üniversitesinin kurulduğu yerdir. Harran Ovası'nı eski zamanlarda olduğu gibi su ile iç içe getirmek istiyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin toprakları dünyanın en verimli topraklarıdır. Güneydoğu'da su sayesinde eski medeniyetler yeniden canlanacak' diye konuştu.

HASANKEYF TÜM İNSANLIĞIN HİZMETİNE AÇILACAK

Mardin'in Hasankeyf ilçesinin tarihimizin en önemli yerlerinden biri olduğunu vurgu yapan Cüneyt Gerek, 'Hasankeyf'te bir medeniyet var. Yalnız bu medeniyet zamanla toprak altında kalmış. Bu medeniyetleri gün yüzüne çıkarmak ülkemizin ve bizlerin görevidir. Türkiye'de bazı projeler sayesinde tarihi medeniyetler de gün yüzüne çıkıyor. Ilısu Barajı sayesinde Mardin'in Hasankeyf ilçesindeki medeniyetimiz de toprak altında kalarak tahrip olmayacak ve tekrar eski medeniyetine kavuşacak. Hasankeyf'de yeni şehir kurulması çalışmaları devam ederken hiçbir eser tahrip edilmiyor ve su altında kalmıyor. Hatta gün yüzüne çıkarılamayan eski eserlerin dahi çok hassas mühendislik gayretleri ile benzerleri inşa ediliyor. Yeni şehir inşaatı bittiği zaman Hasankeyf tüm insanlığın hizmetine açılacak' diye konuştu.

YENİ HASANKEYF İLÇESİ DOĞU'NUN GÖZBEBEĞİ OLACAK

Ilısu Barajı'nın kültürel ve sportif faaliyetler açısından da önem arz ettiğini belirten DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge (Mardin) Müdürü Mahmut Dündar, 'Bu proje nedeniyle, Batman iline bağlı olan ve sürekli gündeme gelen Hasankeyf ilçesi var. Bu mevcut Hasankeyf ilçesinin yerine yerleşim alanı 6 kat daha büyük, yeşil alan olarak 90 kat daha büyük bir Yeni Hasankeyf yerleşim alanı planlandı. Bu yeni modern Hasankeyf'in; yol, kanalizasyon, yağmur suyu, elektrik, telefon ve su iletim hatları ve 5 bin kişilik atık su arıtma tesisi olan alt yapı çalışmaları tamamlandı. Üst yapı ile ilgili çalışmalar kapsamında devam eden; 8 derslikli ilköğretim okulu, Hükümet Konağı, Belediye Hizmet Binası, İlçe Emniyet Müdürlüğü, PTT Binası, Cami, 58 adet farklı özelliklere sahip örnek konut ve çevre düzenleme işleri bu yıl bitecek şekilde devam ediyor. Hedefine uygun olarak burada Batman Üniversitesi'ne bağlı bir Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu'nda bu kapsamda yapılacaktır. Yeni inşa edilen Hasankeyf ilçesi ülkemizin ve bölgemizin gözbebeği olacak' şeklinde konuştu.