'Boşa akan suya tahammülümüz yok'
DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illerine hizmet verdiğini söyledi. Uzun; Türkiye'nin en geniş ovalarının bulunduğu Konya ve civarındaki illerde su sıkıntısı yaşanmaması ve tarımın gelişmesi için Konya'dan ve Kahramanmaraş'tan Akdeniz'e doğru boşa akan suların Konya Havzası'na doğru aktarılacağını söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü'nün Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illerine hizmet verdiğini anlatan Mustafa Uzun; 'Bölgemiz yüzölçümü itibari ile Türkiye'nin en büyük bölgelerinden biridir. Bölgemizde önceki yıllarda yapılan etüt çalışmalarına göre tarıma elverişli 25 milyon dönüm arazi olduğu belirlenmiş. Türkiye'nin en geniş ovalarının yer aldığı bölgemizde biz DSİ olarak bu tarım arazilerini olabildiğince azami düzeyde sulanabilir alan haline dönüştürmeye çalışıyoruz. Bölgemiz aynı zamanda ülkemizin en az yağış alan bölgesidir. Bu yüzden bölgemizdeki yer altı ve yerüstü su kaynaklarını en etkili düzeyde kullanmak zorundayız. Boşa akan suya tahammülümüz yok.'dedi.

720 MİLYON MEREKÜP SU KONYA OVALARI İLE BULUŞACAK

Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey'in talimatları ile DSİ Genel Müdürlüğü mevcut havzadaki suların en verimli şekilde kullanılması için çalışmalar başlattıklarını belirten Uzun,'Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey'in talimatları ile DSİ Genel Müdürlüğü mevcut havzadaki suların en verimli şekilde kullanılması için çalışmalar başlattık. Fakat mevcut havzadaki sular mevcut tarım arazilerini sulamaya yeterli olmuyor. Bu durumda komşu havzalardan Konya Kapalı Havzası'na su transferi projeleri gündeme gelmiştir. Beyşehir Gölü'ne bu proje ile yılda yaklaşık 180-200 milyon metreküp su aktarılmaktadır. Bir diğer projemiz de Suğla Depolama Tesisi'dir. Suğla Depolama Tesisi'ndeki sular da düdenler vasıtası ile Akdeniz'e doğru gidiyordu. Göksu Havzası'nın Mersin Silifke üzerinden Akdeniz'e boşalan sularını da Konya Kapalı Havzası'na intikal ettirmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda inşa edilen Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajı'nın inşaatları bitmiş ve su tutulmaya başlanmıştır. 2012 yılı sonundan itibaren 180 milyon metreküp su Konya Kapalı Havzası'na transfer edilecek. Dolayısıyla bu projelerin tamamı sayesinde artık sular Akdeniz'e doğru boşa akmayacak ve yılda yaklaşık 720 milyon mereküp su Konya ovaları ile buluşacak. Bu da sulamaya, bolluğa ve berekete dönüşecek' diye konuştu.