Van'da sular temizleniyor
DSİ 17. Bölge Müdür Vekili Mehmet Sıddık Kılınçer, Van'da depremden sonra su sıkıntısının had safhaya ulaştığını belirtti. Kılınçer, geçmiş yıllarda inşa edilen Van İçme Suyu Hattı'nın yenileneceğini ve bu sayede Van'daki suların temizleneceğini söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

DSİ 17. Bölge Müdür Vekili Mehmet Sıddık Kılınçer, Van İçme Suyu İnşaatı'nın geçmiş yıllarda İller Bankası tarafından yaptırıldığını anlattı. Mehmet Sıddık Kılınçer, 'Teorik hesaplamalarda 2031 yılına kadar içme suyu sıkıntısı bulunmayan Van ilinde, isale hattındaki kaçaklar ve içme suyunun sulamada da kullanılması nedeniyle ciddi anlamda içme suyu sıkıntısı yaşanmaktadır. 2011 yılında meydana gelen depremden sonra bu sıkıntı had safhaya ulaşmıştır. Bu yüzden, Şamran kaynaklarından mevcut hattın yanına yeni bir hattın yapılması planlanmıştır. İhale kapsamında yapılacak olan bu 48 kilometrelik yeni hatla Van ili, Edremit ve Gevaş ilçeleri, Çiçekli Beldesi ve 17 adet köyün içme suyu sıkıntısı çözülecektir. Yapılacak çalışmalarla 24 köy ve 2 beldenin (Kocapınar ve Çelebibağı beldeleri) içme suyu sorunu çözülecektir. Böylece Van'da sular temizlenecek' dedi.

VAN'DAKİ YATIRIMLAR HIZLANDIRILMALI

Van'da DSİ'nin Muş Karasu Dere Islahı projesini inşa eden İnelsan İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Çiftçi, 'Van'a yapılacak DSİ yatırımları da hızlı bir şekilde hayata geçirilirse bu bölge halkının menfaatine olur. Ayrıca Van ve çevresindeki illerde bir baraj veya sulama projesi inşa edilirken devlet yetkililerinin bizzat bölge halkının evlerine veya işyerlerine gidip halka projelerini anlatması gerekir. Bölge halkının böyle bir bilinçlenmeye çok ihtiyacı var. Devletin görevi bir baraj veya sulama kanalı inşa etmekle bitmez. Bu anlamda seminerler, belgeseller, öğretici yayınlar yapılabilir. Devletin tarımsal anlamda çok büyük sorumluluğu var' diye konuştu.

BİTLİS'TE TARIMSAL ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTACAK

Bitlis'te DSİ'nin Bitlis Hizan Koçluköy Göleti ve Sulaması İnşaatı'nın yüklenici firması Özka İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Kaysı, 'Bitlis Hizan Koçluköy Göleti ve Sulaması, 2000 yılından bu yana yapımına devam edilen bir projedir. Göletin kret uzunluğu 318 metre, yüksekliği 24 metre olan baraj büyüklüğünde bir gölettir. Göletin arazisinin büyük olmasından dolayı ve beraberinde göletle birlikte sulama inşaatının da projeye eklenmesi keşif artışına sebep oldu. Biz bu projeyi en iyi şekilde bitirmek için inat ettik. 2012 yılının sonunda gölet inşaatı bitecek ve su tutmaya başlayacağız. Sulaması inşaatının da projesi tasdik edildi. Sulama inşaatı sayesinde de 208 hektarlık bir alan sulamaya açılmış olacak. Önceden açık sulama sistemi olan sulama kanalı borulu sisteme geçilerek kapalı olarak inşa edilecek. Kapalı sulama sistemi kullanım açısından da çok iyi olacak. Bunun da bölgenin ekonomisine büyük katkıları olacak' şeklinde konuştu.

SULAMA SIKINTISI TAMAMEN ÇÖZÜLECEK

Bitlis Hizan Koçluköy Göleti ve Sulaması'nı inşa eden Özka İnşaat'ın Şantiye Şefi Cengiz Şahin ise, 'Proje bittiğinde bölgenin sulama sıkıntısı tamamen çözülecek ve çiftçiler topraklarından yılda 3 ürün kaldırabilecek' diyerek sözlerini tamamladı.