İnsanlar artık bürokratları siyasi kimliklerine göre değil yapmış oldukları işlere göre değerlendiriyor
EMÇ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ÇAKIR, Türk halkının bürokratları artık siyasi kimliklerine göre değil yapmış oldukları işlere göre değerlendirdiklerini söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Bize kendinizi ve firmanızı tanıtır mısınız?

Adım Mehmet Çakır. E.M.Ç. İnşaat firmasının kurucu ortaklarındanım. Gaziantep’ten 10 yaşımda İstanbul’a geldim. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite tahsilatımı İstanbul’da yaptım. Mezun olduktan sonra 2000 yılına kadar çeşitli firmalarda şantiye şefliği ve saha mühendisliği yaptım. 2000 yılında 3 sınıf arkadaşımla kendi firmamızı kurduk. Bizim isimlerimiz Erhan, Mehmet ve Muhittin idi. Diğer arkadaşlarımın isimlerinin baş harfini, benimse soyadımın baş harfini kullanarak firmamızın adını belirledik. Daha sonra Erhan isimli arkadaşımız büyük bir firmada iş bulunca ayrıldı. Şu an iki ortak olarak devam etmekteyiz. Kurulduğumuz günden bu yana Yalova Orman İdaresi’ne, Bursa Orman İşletmesi’ne yollar yaptık. Ankara’da Emek İnşaat’ın bir projesinde altyapı ve çevre düzenleme işi yaptık. İstanbul’da İSTON ve Yol Bakım Müdürlüğü’ne alt taşeron olarak işler yaptık. İhale konusunda önceki yıllarda yapılan yasa değişikliğinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden işler almaya başladık. Marmaris’te 4 yıldızlı otel inşaatı yaptık. Yeni yasalar çıktıkça kurumsal olarak birçok kamu ihalelerine katıldık ve yeni ihalelere katılmak için de çaba sarf ediyoruz.

EN BÜYÜK HEDEFİMİZ KURUMSALLAŞMAK

E.M.Ç. İnşaat olarak hedefleriniz nelerdir?

Şirketimiz kurulduğu günden bu yana inşaat işlerinde gerek taşeron gerekse taşeronun taşeronu olarak faaliyet göstermiştir. Büyük işler yapmak için her müteahhidin kurumsallaşması gerekir. Teknik bilginin yanı sıra finansal kaynak da olmalıdır. Bizim de en büyük hedefimiz kurumsallaşmak, hatasız ve samimi çalışmaktır. Çünkü şirketiniz varsa müteahhit olarak anılırsınız. Ülkemizde 10-15 sene önceki müteahhit sayısı ile şimdiki müteahhit sayısı arasında çok büyük fark var. Mesela bu seneki hedefimizde 4 trilyonluk iş yapmak vardı. Seneye 6 trilyonluk iş yapmak istiyoruz. Her yıl gittikçe büyüyen ama fazla risk almayacağımız işler yapmak istiyoruz.

MÜTEAHHİTLİK KURUMSAL OLMAYA BAŞLADI

Yenilenen ihale yasalarının inşaat sektörüne faydaları nelerdir?

Önceden işsiz güçsüz insanlar elinde bir cep telefonu, altında araba ile müteahhitlik yapardı. Zamanla diploma ve iş bitirme belgesi zorunluluğu ortaya çıkınca yasalar müteahhitlik kurumsal hale geldi. Teknik personel, makine parkı ve muhasebeye önem verilmeye başlandı. Çünkü kurumsal hale gelindiği zaman şirketi yaşatmaya çalışıyoruz ve bunun için ihalelere katılıp iş almaya çalışıyoruz.

HALK YATIRIMLARI DESTEKLEMELİ

İstanbul’da yapılan altyapı ve üstyapı yatırımlarını nasıl buluyorsunuz ve bu konuda halkımızı bilinçlendirmek adına neler söylemek istersiniz?

Öğrencilik yıllarımdan beri İstanbul’un gidişatı benim de hep düşüncem de yer almıştır. Özellikle Sayın Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN Bey, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu zaman bazı şeyler değişmişti. O günden bu güne İstanbul’a birçok yatırım yapıldı ve halka kazandırıldı. Bu yatırımlar yerinde ve olumlu yatırımlardır. İnsanlar artık bürokrasileri siyasi kimliklerine göre değil yapmış oldukları işlere göre değerlendiriyor. İyi ile kötüyü ayırmak zaten halkımızın en büyük görevidir. Nihayetinde İstanbul nüfus itibariyle de Yunanistan ile eş değerdedir. Bu kadar büyük ve kalabalık bir metropolün sorunlarını çözmek kolay değil. Eğer İstanbul’un sorunlarını çözmek adına bir şeyler yapılıyorsa halkımızın bu projelere destek vermesi lazım. Ben İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir TOPBAŞ Bey’i ikinci başbakan olarak nitelendiririm. Kadir TOPBAŞ Bey, İstanbul için her türlü seferberliği yapabilecek bir insandır. Şu anda da belediyenin İstanbul’da yapımı devam eden projeleri var. İnanıyorum ve iddia ediyorum; Halkımız bu projeler bittikten sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür edecektir.

DÜŞÜK FİYAT KAMUYA ZARAR VERİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iş yaptırdığı müteahhit firmalara yaklaşımı hakkında neler söylemek istersiniz?

Biz şirket olarak kamuya iş yaptığımızın bilincindeyiz. Kamu kuruluşlarında her şey kanunlara göre yapılır ve son derece resmidir. Ben iyi niyetin olduğu yerde art niyetin olmadığına inanırım. Müteahhitler iyi niyetli iş yaptıkları müddetçe İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin art niyetli bir yaklaşım göstereceğini zannetmiyorum. Çünkü bir yanda iş yapmak isteyen müteahhitler, bir yanda da iş yaptırmak isteyen kamu kuruluşu var. Biz de bugüne kadar bu bilinçle hareket ettiğimizden dolayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile hiçbir problem yaşamadık. İhalelerde yeterliliği olan bütün firmalara iş verilebiliyor. Sadece yasalardan kaynaklanan bazı problemler var. Kamu İhale Kurumu kamu kuruluşlarına işleri ihale etme konusunda bazı yetkiler vermiş. Bunu bile bile her kurumda düşük fiyata işler verilmektedir. Bu sorunu belediyeler de biliyor. Belediye, düşük fiyata iş veren müteahhitlere; “Bu işi bu fiyata yapamazsın. Hem kuruma, hem de kendine zarar verirsin” diye uyarılarda bulunmaktadır. Fakat buna rağmen düşük fiyata iş alıp daha sonra o işi eline yüzüne bulaştıran birçok müteahhit gördük. Burada olan belediyelere ve kamu kuruluşlarına oldu.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.