2001'DE SEKTÖRDE LİDER OLDUK
Öncelikle bize firmanızı tanıtır mısınız?
Filli Boya 1998 yılında kurulmuştur. Filli Boya olarak amacımız inşaat malzemeleri sektöründe kaliteli ve standart ürün üretimi yapmaktır. Çünkü eski dönemlerde alınan bir ürünü başka zaman aynı kalitede bulmanın zor olduğunu tespit ettik. 1998 yılında izolasyon üretimi ile sektörde faaliyet göstermeye başladık ve 3-4 yıl içerisinde izolasyon sektöründe en büyük pazar payını aldık. Daha sonra boya sektörüne girmek istedik. Bunun için 2 yıl boyunca Avrupa’daki fuarları ziyaret ederek Avrupa’daki ürün kalitesi ile Türkiye’deki ürün kalitesi arasında çok büyük farklar olduğunu gördük. O zamanlar Türkiye’de üretim kapasitesinin yüzde 50’si kullanılıyordu. Eğer ülkemizde boya sektöründe üretim yapacaksak Avrupa standartlarında üretim yaptığımız takdirde başarılı olacağımızı anladık. Avrupa’da o dönemler Türkiye’de olmayan su bazlı ve silikonlu boyalar kullanılıyordu. 1992 yılında Avrupa ile ülkemizi mukayese ettiğimiz zaman 20 yıllık bir teknoloji farkı olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden biz de boya sektöründe lider olma sevdası ile sektöre adım attık. İlk olarak Alman Caparol firmasına yüzde 50 hisse ile ortaklık teklif ettik. Fakat Alman Caparol firması 1992 yılındaki ülkemizin ekonomik şartlarından dolayı Türkiye’de yatırım yapılamayacağını belirterek teklifimizi kabul etmedi. O dönemde hiçbir Avrupalı yatırımcı Türkiye’ye yatırım yapmaya hevesli değildi. Biz lisans ile üretim yapmaya başladık. Aradan biraz zaman geçtikten sonra bizim yüzde 50 hisseli ortaklık teklifimizi kabul etmeyen Alman Caparol firması bize ortak olmak istediğini söyledi. Biz de bu teklifi kabul edip 1993 yılı Nisan ayında Alman ortağımıza yüzde 15 hisse vererek ortak olduk. 2001 yılında boya sektöründe lider olduk. Lider olduktan sonra gevşemek istemedik ve ülkemizin ekonomik krizde olduğu, birçok sanayicinin işçi çıkarttığı 2001 yılında Gebze’deki fabrikamızı kurduk. O dönemde Türkiye’nin potansiyeline inandığımız için kredi alarak tesis yaptık. Türkiye’de boya sektörü 1994-2008 yılları arasında dolar bazında yüzde 120 oranında büyüdü. Bizim en yakın rakibimiz yüzde 350 oranında büyürken Filli Boya yüzde 5 bin 186 oranında büyüdü. 2008 yılında 380 milyon TL ciro yaptık. Gebze’deki fabrikamız boya ve yalıtım konusunda Türkiye’nin en büyük tesisidir. Şu anda ise yabancı ülkelerdeki birçok firmanın amacı ülkemizde yatırım yapabilmektir. Dolayısıyla ülkemizin şartlarını yabancı yatırımcılardan daha iyi bildiğimiz için devletten bir şeyler bekleyerek vakit kaybedeceğimize mevcut oluşan şartları en iyi şekilde değerlendirmeyi bilmemiz gerekir. Ülkemizin sanayicilik ve ihracat açısından oluşmuş şartları fevkalade yüksektir.
İLK SİLİKONLU BOYAYI BİZ GETİRDİK
Türkiye’deki boya sanayi hakkında neler söylemek istersiniz?
Türkiye’nin karşılanması gereken çok ihtiyacı var. Biz de Türkiye’ye ilk silikonlu boyayı getirdik ve tanıtımını yaptık. Silikonlu boya insan derisi gibi bir yapıya sahip ve farklı teknoloji ile üretilen bir boyadır. Silikonlu boyanın faydaları görüldükten sonra herkes silikonlu boya üretimi yapmaya başladı. Daha sonra su bazlı iç boyaları ürettik. Su bazlı boyalar da evlerde iç cephe boyamasında kullanılmaktadır. Önceden ev boyamada kullanılan yağlı boyalar kanserojen madde içerdiği için, geliştirdiğimiz su bazlı boyalar ile kurşun ve armot içermeyen yağlı boya üretimimizin halkımızın sağlığına çok katkısı oldu.
AR-GE’MİZİ BÜYÜTEREK BÖLGESEL GÜÇ OLMAK İSTİYORUZ
Ar-Ge çalışmaları yapıyor musunuz?
2003 yılında Alman Caparol ortağımızın da tecrübesine dayanarak yalıtım sektörüne girmeye karar verdik. Bunun için AR-GE merkezi kurduk. AR-GE’de ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu bir çalışmadır. Biz AR-GE’mizi öyle bir seviyeye getirdik ki, şu an Alman ortağımızla başa baş durumdayız. Dolayısıyla hiçbir şekilde Alman ortağımızdan eksik bir yanımız olmadı. Alman ortağımızın sahip olduğu yüzde 15 oranındaki hissesini yüzde 25’e çıkardık. AR-GE’yi de büyüterek Filli Boya olarak boya sektöründe bölgesel bir güç olmak istiyoruz. Mısır’da da 3 yıldır aktif olan, Türk sermayesi ve teknolojisi ile kurduğumuz fabrikamız var. Mısır’daki fabrikamız sayesinde o bölgedeki 300 milyon nüfusa hizmet vermeyi hedefliyoruz.
YÜZDE 50 ENERJİ TASARRUFU
Türkiye’de son yıllarda yapılara uygulanan çağdaş mantolama sisteminin ekonomik katkılarından bahseder misiniz?
Türkiye’nin yıllık 14 milyar dolar enerji ihtiyacı var. Bu enerjinin yüzde 75’i ithaldir. Şu an Türkiye’deki konutların yüzde 8-9’u yalıtım yapılmış durumdadır. Eğer bina yalıtımları en iyi şekilde yapılırsa yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanması mümkündür. Böyle bir çalışma büyük bir seferberlik gerektiren bir çalışmadır. Almanya’da bile 40 yıl önce başlayan yalıtım seferberliği halen devam etmektedir. Türkiye’de de halkımız bunu zamanla fark etmeye başladı. Herhangi bir muhitte bir binaya yalıtım yaptığımız zaman o binada oturan apartman sakinleri yapmış olduğumuz yalıtımın faydasını gördükten sonra diğer komşularına da yalıtımı tavsiye ediyor. Böylece o muhitteki diğer binalar da yalıtım yaptırmak istiyor. Şu an için yalıtım konusunda çalışmalarımız bu şekilde devam ediyor. Maalesef yalıtım sektöründe de bazen istismarlar oluyor. Yalıtımda kullanılan köpükler 5 yıl garanti verilerek binalara uygulanıyor. Fakat bu köpük dediğimiz malzeme boya gibi değildir. Biz bu konularda da tüketicileri elimizden geldiğince bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Çünkü yalıtımda kullanılan düşük kaliteli köpükler binalara maddi ve manevi zararlar vermekte ve köpüklerin bloklar halinde dökülmesine sebep olmaktadır. Avrupa’da bu sorunlar bizzat yaşanmıştır. Türkiye’de de böyle sorunlar yaşanmaması için tüketicilerin bilinçlendirilmesi gerekir. Bizim de Filli Boya olarak Capatect Dalmaçyalı adında ürettiğimiz yalıtım malzemesi yalıtım sektörünün en kaliteli malzemelerinden biridir. Çünkü biz insan hayatına önem veriyor ve Avrupa standartlarında üretim yapıyoruz. Bu amaç doğrultusunda Gebze’de kurduğumuz tesisimiz sadece ülkemizin değil, ülkemizin bulunduğu coğrafyanın en büyük tesisidir.
NİTELİKLİ USTALAR YETİŞTİRİYORUZ
Filli Boya’nın yalıtım konusundaki üretim kalitesinden bahseder misiniz?
Biz üretimini yaptığımız yalıtım ürünlerine 5 yıl garanti vermiyoruz. Yalıtım yapılan binanın ömrü kadar garanti veriyoruz. Çünkü Alman ortağımızın da içinde bulunduğu hukuki şartlar da ürettiğimiz yalıtım ürünlerine 5 yıl garanti verilmesine müsait değil. Bu garantiyi de işi yapan yetkili bayiimiz üzerinden veriyoruz. Yetkili bayilerimizin yaptığı her mantolama işini de teknik elemanlarımızla bire bir takip ediyoruz ve çalışmalar hakkında raporlar hazırlıyoruz. Böylece yapılan bir uygulamada zincirleme sorumluluk sağlamış oluyoruz. Ayrıca Filli Boya olarak Gebze’deki tesisimizde bulunan eğitim merkezimizde yalıtım ürünlerimizi binalara uygulayan ustaları biz yetiştiriyoruz. Türkiye’nin her yerinden gelerek yalıtım ustası olmak isteyenlere önce teorik olarak teknik eğitim veriyoruz. Daha sonra uygulama alanında yalıtım ürünleri ile pratik olarak cephe kaplaması yaptırıyoruz. Hem teorik hem de pratik sınavdan geçer not alan kişilere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veriyoruz. Sınavdan geçer not alamayan kişilere de 1 yıl sonra tekrar eğitim alabilme imkanı sunuyoruz. Çünkü biz iskelelerde yalıtımın sertifikalı ustalarla yapılmasını özendiriyoruz ve bu yüzden nitelikli ustalar yetiştiriyoruz. Biz ürettiğimiz ürünün uygulanma aşamasına da çok önem veriyoruz. Ürün ne kadar kaliteli olursa olsun yanlış veya eksik bir uygulama olduğu zaman tüketiciyi memnun etmek mümkün olmaz.
UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.