TOKİ'ye de bölge müdürlükleri kurulmalı
Gür-Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf CİNDİOĞLU, TOKİ'nin yükünün günden güne ağırlaştığını belirterek DSİ, İller Bankası, Karayolları gibi TOKİ için de bölge müdürlükleri kurulması gerektiğini söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Öncelikle bize firmanızı tanıtır mısınız?

Gür-Dağ Mühendislik, 1991 yılında kurulan enerji kökenli bir firmadır. 2006 yılında TOKİ projelerine ilgi duyarak yola çıktık. Başlıca projelerimiz; Ordu Gölköy 208 Konut ve Sosyal Donatı, Van Kevenli 368 Konut ve Sosyal Donatı, Şırnak 272 Konut ve Sosyal Donatı, Mardin Midyat 304 Konut ve Sosyal Donatı, Sivas Gölova 64 Konut ve Sosyal Donatı ve Sivas Yıldızeli 208 Konut ve Sosyal Donatı işlerimizdir.

TOKİ TÜRKİYE’NİN EN ÇAĞDAŞ KURUMUDUR

TOKİ’nin başarıları ile birlikte gelen sıkıntılarının çözüme kavuşması için neler söylemek istersiniz?

TOKİ, Türkiye’nin en çağdaş ve hizmetkar kurumudur. TOKİ alışılagelmiş bir hizmet anlayışı dışında arsa ve konut üreterek, kentsel dönüşümler yaparak, yollar yaparak, sosyal donatılar inşa ederek yapmış olduğu yatırımlarla Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarını gerçekleştiren bir kurum olmuştur. Bu başarıları takdir etmemek mümkün değil. Fakat bu başarıların devamı da getirilmelidir. TOKİ, bu görev ve hedefleri çerçevesi içerisinde başarılarının devamı için müteahhitlerle el ele vererek sıkıntıyı da sevinci de paylaşmalıdır. Türkiye’de işadamı kolay yetişmiyor. TOKİ müteahhitler ile dayanışma için de olmalı ki bu başarılar daimi olsun. Eğer her yıl Türkiye’de 20-30 tane inşaat firması iflas ediyorsa bu bir gün TOKİ’nin de zarar göreceğine işarettir. Çünkü TOKİ’nin Türkiye’deki işadamlarına ihtiyacı var. Diğer taraftan ise TOKİ’nin de yükünün günden güne ağırlaştığı görülmektedir. Ankara merkezli bir kamu kuruluşu olmasının da bu sorunda payı büyüktür. TOKİ için de DSİ, Karayolları, İller Bankası gibi bölge müdürlükleri kurulmalıdır. Bugün arazi alımı, arazi satımı, kurum ihalesi, kredi çalışmaları ve proje üretimi işlerini TOKİ Başkanı Sayın Erdoğan BAYRAKTAR Bey’in yapması müteahhitlere yeterince vakit ayıramamasına sebep olmaktadır. Bence TOKİ Başkanı Sayın Erdoğan BAYRAKTAR Bey’in daha fazla hizmet edebilmesi için sorumluluk yükü azaltılmalıdır.

GECEKONDU ARAZİLERİ ÜZERİNE PROJELER ÜRETİLMELİ

Bir mühendis olarak Türkiye’ye üstyapı konusunda yapılmasını düşündüğünüz bir projeniz var mı?

Türkiye’de gecekondulaşma ve çarpık kentleşme maalesef bir hastalık haline geldi. Şükürler olsun ki son yıllarda kentsel dönüşüm projeleri ile bu yaralar sarılmaya çalışılıyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları ile şehir dışındaki arazilere konutlar yapılıyor. Fakat şehir içindeki gecekondular yeterince ıslah edilmiyor. Bence gecekondu arazileri üzerine projeler üretilip konutlar inşa edilerek gecekondulaşma sorunu en uygun şekilde çözülebilir. Şehirler ve köyler yenilenmelidir. TOKİ bugün altyapısı olmayan şehirlere yatırım yapıyor. Önce altyapı yapılmalı daha sonra üstyapı yapılmalıdır.

TOKİ YURTDIŞINA İŞADAMI İHRAÇ EDİYOR

TOKİ’nin yurtdışında Türk müteahhitlerini temsil etmesini ister misiniz?

TOKİ artık bir marka olarak sadece konut değil işadamı da üretiyor ve yurtdışına işadamı ihraç ediyor. Bugün TOKİ’ye iş yapan bütün firmalar taahhüt etmiş oldukları işlerini bitirdikleri zaman dünyada aranan firma haline gelecektir. Fakat yurtdışında iş yapmak isteyen müteahhitler yerli bankalardan teminat mektubu alamıyor. Ben Türkiye’de çağdaş bankacılık yapıldığına inanmıyorum. Bankacılık ahbap-çavuş ilişkileriyle yapılıyor. Yurtiçindeki projelerimize bile zoraki kredi veren bankaların bu sorununa hükümetimizin de el atması gerekmektedir. Biz de yurtdışında iş yapmak istiyoruz ama yerli bankalardan teminat mektubu alamıyoruz. İnşallah TOKİ bu soruna da el atar. Devlet garantörlüğü ile bizi yurtdışına yönlendirirse gözü kara, girişimci Türk işadamları dünyada daha büyük başarılara imza atar.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.