Belediyelerin altyapı hizmetleri için finans kaynaklarının temin edilmesinde başrol oynayan İLLER Bankası'nın Türkiye genelindeki hizmetlerini anlatan Mücahit Demirtaş, "Müessesemiz ülkemizin en köklü kamu kuruluşlarından biridir. Bilgi birikimi ve hizmet kalitesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. İller Bankası'nın 1933 yılında kurulduğunu hatırlatan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"ÜLKENİN HER YERİNDEYİZ"
"Belediyeler yatırımlarıyla ilgili finansmanların büyük bölümünü İller Bankası'ndan temin etmektedir. Belediyelerin ödeneklerini toplamak ve dağıtmak, belediyeleri uzun vadeli borçlarla kredilendirmek, altyapı yatırımlarını takip etmek İller Bankası'nın başlıca görevlerindendir. Belediyelerin içme suyu, kanalizasyon, arıtma tesisi, yol ve asfalt yatırımları İller Bankası'nın koordinatörlüğünde yapılmaktadır. Bunlar başlı başına altyapı hizmetleridir. Şehirleri şehir yapan altyapıdır. İller Bankası, 18 bölge müdürlüğünde Türkiye'nin bütün yörelerine hizmet vermektedir ve altyapı yatırımları ile ilgili doğrudan ya da dolaylı olarak içme suyu, kanalizasyon, arıtma tesisi başta olmak üzere birçok altyapı projelerinde aktif rol almaktadır. İller Bankası, altyapı hizmetlerinde Türkiye'nin duayen ve köklü kamu kuruluşlarından biridir. Bilgi birikimi ve hizmet kalitesi anlamında Türkiye'deki belediyelere büyük katkı sağlamaktadır. Biz bu bilgi birikimimizi çeşitli mevzuatlarla destekleyerek yurtdışında gönül bağımız olan ülkelerle veya komşu ülkelerle de değerlendirmek istiyoruz. Bilgi ve birikimlerimizi yurtdışına ihraç etmek için kolları sıvadık. Yurtdışındaki ülkelerin de benzer altyapı hizmetlerini ücret karşılığında yapmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz."
DEPREME DİKKAT ÇEKTİ
"İller Bankası olarak hem belediyelerin altyapı hizmetlerini yakından takip ediyoruz, hem de deprem konusunda önemli adımlar atıyoruz" diyen Demirtaş, İstanbul'daki çalışmalara da değindi. "Özellikle İstanbul'da bir depremle karşı karşıya kalırsak ve hazırlıksız yakalanırsak, Allah korusun, bağımsızlığımızı bile elimizden kaybedebileceğimiz bir çöküntüye maruz kalabiliriz" diyen Mücahit Demirtaş, "Bu şuurla İller Bankası da kentsel dönüşüm ve şehirleri yeniden yapılandırma çalışmalarında bir öncülük yapmak amacıyla, yerel yönetimlerle beraber belediyeleri kentsel dönüşümde finanse etmek için bir yapılandırma çalışması düzenlemektedir. Yakın zamanda bazı mevzuat düzenlemelerimiz oldu. Bunlar yapıldığında İller Bankası da kentsel dönüşümün içinde aktif düzeyde finansal bir aktör olacaktır. İller Bankası belediyelerle birlikte depreme karşı hazırlık çalışmalarında da önemli bir rol üstlenecek" dedi.
SAHTEKÂR TÜCCARLAR VAR
Mücahit Demirtaş, kentsel dönüşümle ilgili dikkat çekici şu açıklamada bulundu: "Kentsel dönüşüm aynı zamanda ticari bir alandır. Rant demek istemiyorum. Rant kelimesi çok artniyetli bir kelimedir. Ticari kâr maksatlı diyelim. Ticari kâr maksadıyla hırsını aşmış, işi gücü vaat etmek olan, hesap kitap bilmeyen ticaret adamları var. Bunlar tamahkârlık yapan mal sahiplerini yakaladıkları zaman ortaya büyük sıkıntılar çıkıyor. Yani tamahkâr mal sahibi ile sahtekâr tüccar hemen birbirini buluyor. Çünkü tamahkâr olmak hakkından fazla olan bir şeyi talep etmektir. Diğer tarafta da ticari açıdan yapılmaması gerektiği halde fazladan vaatte bulunan tüccarlar var" diye konuştu.
SİYASİ PARTİ AYRIMI YAPMIYORUZ
Türkiye'deki bütün belediyelerin ödenek taleplerine karşı herhangi bir siyasi ayrım yapılmadığını ifade eden Demirtaş, "Belediyelerin özellikle ve öncelikle altyapı hizmetlerine kredi verme konusunu ana prensip olarak kabul ettik. Bu yönde hassasiyet gösteriyoruz. Dolayısıyla belediyelerin altyapı hizmetlerinde siyasi pozisyonuna bakmaksızın ödenek veriyoruz. Ancak üstyapı projelerine ödenek vermiyoruz. Belediyelere önce altyapı hizmetlerini bitirmeleri konusunda hassasiyet göstermeleri gerektiğini söylüyoruz" dedi.
MÜCAHİT DEMİRTAŞ KİMDİR?
Erzincanlı olan Demirtaş, hayatından kesitleri şöyle anlattı: "Orta öğrenimimi Tekirdağ İmam Hatip Lisesi'nde tamamladım. Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunuyum. 35 yıldır inşaat mühendisi olarak çeşitli kamu kuruluşlarında görevler yaptım. Önceki yıllarda Sümerbank, Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin teknik birimlerinde görev yaptım. 2009 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı oldum. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın daha sonra ismi değiştirildi ve yeni ismi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu. Şu an Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak görevime devam ediyorum. Ayrıca 2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yöneticilerinin takdiriyle önce İller Bankası Yönetim Kurulu Üyesi oldum. Daha sonra İller Bankası Yönetim Kurulu Üyelerinin takdiriyle de Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildim."