İnegöl'ün müzesi ilgi odağı oldu
Açıldıktan kısa süre sonra çok sayıda ziyaretçi çeken Türkiye'nin ilk ilçe kent müzesi İnegöl Kent Müzesi, ilginç bölümleri ile ilgi odağı oldu.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından 10 Ocak 2009 tarihinde açılan ve Türkiye'nin ilk ilçe kent müzesi olan İnegöl Kent Müzesi kısa zamanda çok sayıda ziyaretçi çekti. 150 yıllık eski belediye binası restore edilerek hizmete açılan müzenin çalışmaları İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın önderliğinde 2005 yılında başlamış, Nedim Bayram, Serdar Rubacı, İsmail Hakkı Özak, Bayram İnaltekin ve Ali Osman Olgun isimli 5 kişilik gönüllü ekibin yoğun çalışmaları ile 2008 yılında tamamlanarak açılmıştı. Müzenin zemin katında günümüzde kaybolmaya yüz tutan mobilyacılık, sepetçilik, semercilik, demircilik, saatçilik, fıçıcılık, yemenicilik ve bakırcılık gibi mesleklerin dükkanları bulunuyor. Yine müzenin zemin katında bulunan Cumatepe Höyüğü ile 14 milyon yıllık Gomphotherium cinsi fil fosilinin anlatıldığı Doğa Tarihi bölümü ile Roma ve Bizans dönemlerinin anlatıldığı bölüm en fazla ilgi çeken kısımlardan biri.

İNEGÖL BURADA YAŞIYOR

Müzede İnegöl'ün tarihi, sosyal hayatı ve kültürü 25 ayrı odada anlatılmış. Müzenin birinci ve ikinci katında İnegöl'ün fethinden başlanarak, Osmanlı Devleti'nin kuruluşu, Göçler ve Göçmenler, Sosyal Yaşam, Anıtlar ve Afetler, Zor Yıllar, Ünlüler ve İz Bırakanlar, İdare, Tarım, Sanayileşen-Değişen ve Kentleşen İnegöl, Kültürel Yaşam, Sivil Toplum, Cumhuriyet Döneminde İnegöl anlatılıyor. Müzenin üçüncü katında ise sağlık, turizm, spor, ipek böcekçiliği, tütüncülük, mutfak kültürü, köy odası, çeyiz odası ve berber bölümleri bulunuyor. Müzenin ön binasındaki üçüncü katında ise İnegöl'ün sosyal, siyasal ve ekonomi tarihinden arşivlenerek, araştırmacıların hizmetine sunulduğu Kent Belleği ile İdari Bölüm hizmet veriyor.

EŞYALARI BAĞIŞLA TOPLANDI

İnegöl Kent Müzesi'nin envanterinde bulunan eserler, yaşam eşyaları, İnegöl'ün 91 köyü, 5 beldesi, şehir merkezi ve diğer şehirlerde yaşayan İnegöllülerin bağışları ile toplandı. Müze çalışmaları esnasında İnegöl Halk Türküleri ve İnegöl Halk Oyunlarının derlemeleri yapıldı. Bu çalışmalar devam ediyor. Toplam teşhir alanı 1054 metrekare olan İnegöl Kent Müzesi'nde canlandırma amaçlı 17 adet de balmumu heykeli kullanılmış. Ayrıca müzede kişisel sergilerin yapılacağı, koleksiyonların sergileneceği bir sergi salonu ve 100 kişi kapasiteli çok amaçlı salon bulunuyor.