Süleyman KAYA kimdir? Bugüne kadar neler yaptı?
Ben İTTİFAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman KAYA. 1950 yılında Trabzon’da doğdum. 1980 yılından beri inşaat işleriyle ilgilenmekteyiz. İTTİFAK Holding’i Ankara’daki merkezinden alıp İstanbul’a taşıdık. Şu an TOKİ ve KİPTAŞ ile ilgili işleri yapmaktayız ve yine özel alanda işlerimizi sürdürmekteyiz. Altyapı, Üstyapı, Yol yapımı gibi bütün işlerde başarıyla varolabilecek potansiyeldeyiz.
BÜROKRATLAR SORUMLULUK ÜSTLENMELİ
Son 5 yıldır kamu ihaleleri değişti. Halen değişecek ve geliştiriliyor ifadeleri kullanılıyor. Yılların tecrübesi ile bu konuda neler söylemek istersiniz?
Kamu ihale kanunu bazı noktalarda Türkiye’ye uygun değil. Çeşitli eksiklikler mevcut. Başbakanımız konuya hakim. Bunun da kısa vadede çözüleceğini umut ediyorum. KİPTAŞ’ın ve TOKİ’nin bu hareketliliği inşaat sektöründe yeni bir alternatif oluşturdu. Fakat 2003 yılından bu yana direk yatırım yok. İhalelerde çeşitli problemler var. Bürokratlar sorumluluk almaktan kaçınıyor. Bazı durumlarda haksız rekabet oluşuyor. Özellikle hesapsız iş yapan firmalar projelerin devamlılığı anlamında tıkanmakta ve problem oluşturmaktadır. Bir realitedir ki Türkiye deprem kuşağında bulunan bir ülkedir. Binaları yeniden elden geçirmeli ve yenilemeler yapmalıyız. İstanbul varoşları kentsel dönüşüm projeleriyle bu hareketliliği yavaş yavaş yakalasa da daha fazla etkinliğe ihtiyacımız vardır. Türkiye’de konut ihtiyacı daha çok dar gelirli kesim tarafından hissedilmektedir. Projelerdeki fiyatlar ise bu dar gelirli kesime yüksek gelmektedir. Mortgage yasası da bu faizlerle yaşamaz.
TOKİ VE KİPTAŞ SEKTÖRE İVME KAZANDIRDI
Son yıllarda inşaat sektöründe büyük bir hareketlilik var. Bu hareketlilikte Türk ekonomisi için sevindirici bir gelişme. Efendim bu hareketliliğin devamı ve daha büyük projelerin hayata geçirilmesi için devlete ve meslektaşlarınıza tavsiyeleriniz nelerdir?
1999 yılından sonra olan depremler Türkiye’de inşaat sektörü ile ilgili ciddi bir etkileşim oluşturdu. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN Bey iktidara gelmeden önce inşaat sektörü en karanlık dönemindeydi. Ancak Başbakanımızla beraber yepyeni bir hareketlilik başladı. Bu anlamda TOKİ ve KİPTAŞ şehirlerin yenilenmesi ve konut üretimi anlamında oldukça etkin hale geldi.
KAT KARŞILIĞI KİPTAŞ HİZMETLİ ŞEHİRLER
İstanbul’un daha güzel olması için KİPTAŞ neler yapıyor ve neler yapmalıdır? Yani İstanbul’a şu eser yakışır dediğiniz bir projeniz var mı?
Dar gelirli kesimi ev sahibi yapacak hassasiyetleri göstermek zorundayız. KİPTAŞ , TOKİ ve mühendisler gelir paylaşımı yapabilir. Kat karşılığı KİPTAŞ hizmetli şehirler oluşturabilir. Bu konu hakkında aylardır düşündüğüm bir projem var. Bu projemi KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet YILDIRIM Bey ile de paylaştım. İstanbul’un her ilçesinde 300-500 konutlu örnek siteler yapılmalı ve bu siteler İstanbul halkına peyzaj temsil etmelidir. Aynı zamanda şehir merkezleri artık yıkılıp yeniden yapılandırılmalıdır. Zamanında çarpık yapılanmış bölgeler ancak böyle düzenlenebilir. Kadir TOPBAŞ Bey İstanbul için büyük bir şanstır. Belediyeyi ve KİPTAŞ’ı çok iyi bilen, İstanbul aşığı ve büyük projelere imza atabilecek bir devlet adamıdır.
ASKERİ BÖLGELER ŞEHİR DIŞINA TAŞINMALI
Son olarak KİPTAŞ’ın gelecekteki projelerinde daha başarılı olması için İttifak İnşaat olarak tavsiyeleriniz nelerdir?
Bir gerçektir ki İstanbul gibi bir metropolde KİPTAŞ’ın imkanları bile kısıtlıdır. En büyük problem arsa ve alan sıkıntısıdır. Proje üretiminde hiçbir problem olmamasına rağmen arsa sıkıntısından dolayı bazı önemli projeler hayata geçirilememektedir. Bir çözüm olması adına şehir içindeki askeri bölgeler şehir dışına taşınmalı ve bu bölgeler çeşitli devlet projelerinde konut üretimi adına kullanılmalıdır. Türkiye’de deprem bekleniyor. Hazırlıklarımızı yapmamız lazım. İnsanlara mezar olmayacak konutlar üretmeliyiz.
HERKES MÜTEAHHİT OLAMAMALI
Efendim şöyle arkanıza yaslanıp düşündüğünüz zaman uzun yıllar mesleğinizin bir çok zorluklarına göğüs germiş bir müteahhit olarak Türk müteahhitlerini dünya müteahhitleri ile kıyaslarsanız nerdeyiz?
Türk müteahhitleri dünyadaki meslektaşlarıyla boy ölçüşebilecek düzeydedir. Her yaptığımız yeni başarılı proje dışarıdaki imajımızı ve gücümüzü arttırmaktadır. Fakat bazı konularda şartlar eşit değil. Özellikle devlet desteği anlamında çeşitli eksiklikler yaşanmaktadır. Türk müteahhitleri teknolojiyi iyi takip etmelerine rağmen kalifiye eleman noktasında sıkıntı yaşanmaktadır. Meslek liseleriyle ilgili operatör, elektrik ve teknik anlamda eleman yetiştirilmesi adına yeni inşaat alanları ve bölümleri açılmalıdır. Akademik anlamda eğitilen arkadaşlarımızın aktiviteleri sadece kağıt üzerinde kalmakta, bire bir şantiye etkinliğinde zayıf kalınmaktadır. Bir başka problem de; herkes müteahhit olamamalıdır. Çeşitli şartlar getirilmelidir. Türkiye ve Türk müteahhitleri adına umutluyuz. İTTİFAK Holding ile birlikte Türk müteahhitlerinin de çok büyük başarılara imza atacağının kanaatindeyim. Hepimiz bu ülke için çalışmaya devam etmeliyiz.
UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.