'Yazıhan Ovası suya kavuşuyor'
Recai Kutan Barajı'nı ve şu anda yapımı devam eden Darende Sulaması'nı inşa eden Kayaoğlu İnşaat'ın Su Yapıları Koordinatörü Nevzat Beştav, bu projelerin Malatya'nın en kurak ovası olan Yazıhan Ovası'nı suya kavuşturacağını söyledi. Baştav, bölgede tarım sektörünü canlandıracağını ifade etti.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Malatya Darende Sulaması'nı inşa eden Kayaoğlu İnşaat'ın Su Yapıları Koordinatörü Nevzat Beştav, Boztepe Recai Kutan Barajı'nın, Malatya'ya 40 kilometre uzaklıktaki Yazıhan Ovası'nı sulamak amacıyla Kuruçay üzerinde yapılan bir baraj olduğunu ifade etti.

Nevzat Beştav, "Recai Kutan Barajı, Malatya-Sivas karayolunun 50. kilometresinde hemen yol kenarında yer alır. Baraj maksimum su seviyesinde 132 milyon metreküp su depolayacak ve göl alanı da 5,61 kilometrekare olacak. Barajın kret uzunluğu 852 metre, temelden yüksekliği 80 metredir. Gövde kil çekirdekli kaya dolgulu olarak inşa edilmiştir. Barajın ihalesi 1997 yılında yapılmış ve firmamız projeyi hızla tamamlayarak 2011 yılı Ekim ayında barajda su tutulmaya başlanmıştır. 2011 yılının Aralık ayında da geçici kabulünü yapmak suretiyle teslim etmiştir. Son olarak DSİ'nin 12.12.2012 tarihinde açılışını yaptığı 112 tesisle birlikte bizim inşa ettiğimiz barajın da açılışı yapılmış olup, baraja Sayın Recai Kutan Bey'in ismi verilmiştir. Bölge halkının 1997 yılından bu yana bitirilmesini beklediği Boztepe Recai Kutan Barajı, bugüne kadar hiç su görmemiş olan 20 bin hektarlık Yazıhan Ovası'nı sulayacak. Yazıhan Ovası sulamaya açıldığı zaman Malatya ekonomisini canlandıracak muazzam bir tarım arazisi olacak" diye konuştu.

BU YIL SONUNDA TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

Şu anda yapımına devam edilen Malatya Darende Sulaması'ndan da bahseden Beştav, "Malatya Darende Gökpınar Sulaması'nın İnşaatı 1996 yılında başlamıştır. Gürün ilçesi hudutları içerisinde bulunan Gökpınar su kaynağı, yaklaşık 300 metrekare alanda kayalar arasından çıkan ve çıktığı yerde 17-18 metre derinlikte havuz oluşturmuş bir kaynaktır. Bu kaynaktan sonra inşa edilen regülatör yapısı ile kontrol altına alınan su, duvarlı sulama kanallarına aktarılarak; Gürün, Darende ve Balaban ilçelerinin sınırlarındaki köylerin arazilerini kat ederek Balaban ilçesi arazilerinde son bulmaktadır. 78 kilometre uzunluğundaki ana kanallardan sulama suyu; arazinin kendi eğiminde (cazibeli olarak) gitmekte olup, sulanacak arazilere de toplam 100 kilometre uzunluğundaki borulu yedek kanallarla dağılmaktadır. Sulama kanallarının 30. kilometresi HES ayrımında bir kola ayrılmakta ve bu kısımda yaklaşık 200 metre düşü ile elektrik enerjisi elde edilmektedir. Enerji üretimi sulama mevsimi dışında özel bir enerji şirketi tarafından yapılmaktadır. Yıllık üretilen enerji miktarı 88,8 GWH'dır. Ana kanalın 58 kilometrelik kısmındaki bütün kanal ve şebeke imalatlarının geçici ve kesin kabulleri yapılmış ve sulama birliğine teslim edilmiştir. 2013 yılı inşaat mevsiminde pompaj yedek kanallarının toplulaştırma işlemleri hızlandırılırsa ve projeler de tasdik edilirse 2013 yılı sonunda projemizi tamamlamayı hedefliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.