Türkiye'de müteahhitler kategorilere ayrılmalı
Koç İnşaat Genel Müdürü Nihat KOÇ, inşaat sektöründe rekabetin artmaması için müteahhitlerin deneyim ve tecrübelerine göre kategorilere ayrılması gerektiğini söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

16 YILLIK AİLE ŞİRKETİ

Koç İnşaat ne zaman kuruldu? Bugüne kadar neler yaptı?

Babamız Bayram KOÇ, 1970’li yıllarda şahsi firmasını kurmuş. Daha sonra 1988 yılında şahsi olarak ihalelere girerek okul inşaatları işleri almış. 1993 yılında da Koç İnşaat’ı kurmuş. Bizler de babamızla birlikte bugünlere geldik. Koç İnşaat bir aile şirketidir. Biz 4 kardeşiz ve yönetimde ayrım yapmadan birlikte çalışıyoruz. Düzce depreminde maddi ve manevi anlamda kayıplarımız olmasına rağmen 2000 yılında beton santrali kurduk. 2002 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan Yığılca 104 Adet Afet Konutları İnşaatı işi aldık. Ödenek yetersizliğinden dolayı bu işimiz 2004 yılının sonuna kadar sürdü. Daha sonra İller Bankası’ndan köprü inşaatı işi, Düzce Valiliği’nden köprü inşaatı işi, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yol asfaltlama işi, Bolu Jandarma Alay Komutanlığı Ek Hizmet Binası İnşaatı işi, Gölyaka Jandarma Bölük Komutanlığı Hizmet Binası inşaatı işlerini yaptık. Şu anda ise TOKİ Düzce Çilimli 108 Konut işini yapıyoruz.

PİYASADA REKABET GÜCÜ ARTIYOR

Türkiye’de deneyimsiz müteahhitlerin de kamu ihalelerine girerek iş almalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aslında müteahhitlerin deneyim ve tecrübelerine göre kategorilere ayrılması gerekir. Örneğin; biz Koç İnşaat olarak bugüne kadar; Karayolları, Köy Hizmetleri, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, İlçe Belediyeleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, TOKİ ve Türk Telekom ile iş birliği yaptık. İhalelere girerken de kendi iş bitirme belgelerimizle hareket ediyoruz. Fakat bazı arkadaşlarımız diploma ile ihaleye giriyor. Türkiye’de bazı mühendis ve mimarlar kendi işini yapmıyor. Hal böyle olunca piyasada rekabet artıyor. Biz sırf bu yüzden TOKİ’den Düzce Çilimli 108 Konut işini almak için ortak girişim yapmak zorunda kaldık.

TOKİ BAŞARILARI İLE ANILIYOR

TOKİ'nin çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

TOKİ önceki yıllarda sadece adı ile anılan bir kamu kuruluşuydu. Şimdi ise TOKİ başarıları ile anılan bir kuruluş oldu. TOKİ 2002 yılından sonra büyük bir atılım yaparak müteahhitlik anlamında çok büyük başarılara imza attı. Her ne kadar yap-sat konut yapan müteahhitler için piyasada rekabet sıkıntısı olduysa da TOKİ’nin iyi yönleri daha ağır basıyor. Bugün yap-sat daireleri alacak insanların sayısı sınırlıdır. TOKİ ise gerçek anlamda dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapıyor. TOKİ’nin herkesin bütçesine göre konut projeleri var ve finansman konusunda da vatandaşın bankalarda sıkıntı çekmesini önlüyor. TOKİ’nin yaşadığı en büyük sıkıntı düşük fiyata iş alan müteahhitlerin piyasaya ödeme yapamadığı için kurumun itibarını zedelemesidir. TOKİ ihalelerinde gerçekten iş yapacak insanlar iş almalı diye düşünüyorum. TOKİ başarılı bir kurum olduğu için iş vereceği bir müteahhidi seçmeli diye düşünüyorum.

HALK TOKİ’YE GÜVENİYOR

Yap-sat konutlar inşa eden müteahhitlerin TOKİ’ye gösterdikleri tepkiler hakkında neler söylemek istersiniz?

Yap-sat konut yapan müteahhitler şehir içinde konut inşa ediyor. TOKİ ise şehir dışındaki arazileri değerlendirerek şehir dışına maliyet fiyatına evler yapıyor. Türk halkı da yap-sat daire almak istediği zaman TOKİ’nin ev fiyatlarına göre değerlendirme yapıyor. Aslında statik ve betonarme yapı açısından TOKİ’nin yaptığı konutlar da özel inşa edilen konutlar da aynıdır. Çünkü artık yapı denetim firmaları var. Yapılan konutlar denetleniyor. Yap-sat konut yapan müteahhitler de bu yüzden daire satamıyor ve TOKİ’nin rekabete sebebiyet verdiği söyleniyor. TOKİ insanlara ev alma bilincini aşıladı. Dar ve orta gelirli insanlar ayda 200-300 TL. taksitle kira öder gibi ev sahibi oluyor. Bugün kira bedelleri bile 400-500 TL’den başlıyor. Bu yüzden vatandaş için TOKİ cazibe merkezi oldu.

HER YIL BÜYÜMEK İSTİYORUZ

Gelecekteki hedefleriniz nelerdir?

İşimizde öncelikle kendimizi en iyi şekilde geliştirdik, sağlam temellere dayanarak yükseldik ve yükselirken de şirketimizi en üst seviyeye çıkartacağız. Koç İnşaat olarak genellikle üstyapı işleriyle uğraşıyoruz. Taşeron olarak altyapı işleri de yaptık. İlerleyen yıllarda altyapı sektöründe çalışmalarımızı devam ettirmeyi istiyoruz. Babamızın dişiyle tırnağıyla sıkıntı çekerek bir yerlere getirdiği şirketimizi biz de daha ileri bir seviyeye getirmeye çalışıyoruz. İnşallah bizden sonra gelen nesil de bu şekilde çalışmaya devam eder. Her zaman ileriye dönük yeni hedefler belirledik ve o hedefe ulaşabilmek için çalıştık, çabaladık. Yaptığımız işi severek ve gerçekten isteyerek yapıyoruz.

TÜRK MÜTEAHHİTLERİ DÜNYADA DA BAŞARILI OLUYOR

TOKİ’nin yurtdışında Türk müteahhitlerini temsil etmesini ister misiniz?

TOKİ’nin Türkiye’deki birçok müteahhidi en iyi şekilde tanıdığına inanıyorum. Kurumsal ve iş tecrübesi anlamında belli bir seviyeye gelmiş Türk firmaları yurtdışında da TOKİ sayesinde iş yapabilir. Böylelikle Türkiye’ye döviz girdisi sağlanmış olur. Ayrıca istihdam sayısı da artar. Bugün bir Türk firması yurtdışında iş yapmak istediği zaman ülkedeki yerli bir firma ile ortaklık yapması isteniyor. Bugün Türkiye’de bile firmalar ortak olmaya çekinirken yurtdışında kime güvenerek ortak olabilir? İşte bu konuda TOKİ’ye büyük görevler düşüyor. TOKİ yurtdışındaki kamu kuruluşları ile devlet prosedüründe protokol yaparak Türk firmalarının yurtdışında iş yapmasını sağlayabilir. Dünyada Türk müteahhitleri zaten çok seviliyor. Türkiye’de yapılan birçok mimarı yapı Avrupa’da yok. Biz bu anlamda TOKİ’den bir adım bekliyoruz.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.