ATM'nin açığını vatandaş ödüyor
ATM'lere para transferi sırasında kasalarda usulsüz çekimler olduğunu söyleyen Makine Mühendisi Nevzat Arabağ, bankaların bu açığı vatandaşa 'Operasyonel gider' olarak yansıttığını kaydetti.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Türkiye'deki bankamatiklerde bulunan para kutularında para transferi sırasında usulsüz para çekimleri yapıldığını söyleyen Makine Mühendisi Nevzat Adabağ, geliştirmiş oldukları patentli bir ürünle artık ATM'lerden usulsüz para çekilemeyeceğini söyledi.

ÖZEL MÜHÜR MEVCUT

Bankamatiklerde 4 adet para kutusu bulunduğunu belirten Adabağ, 'Bu para kutularında para bittiği zaman yeni para kutuları özel bir mühürle mühürlenir. Mühürlü vaziyette görevliye teslim edilir. Para kutularının mühürlü kısımları asla açılamıyor. Fakat para kutularının mühürlü olmayan kısmında yani para alışverişi yapılan ön yüzündeki kısmındaki küçük kepenklere monte edilen çelik uçlu bir aygıtla para kutusunun ön kapağı açılıyor. Bu sayede bazı art niyetli görevliler para kutularından istedikleri miktarda usulsüz olarak para çekebiliyorlar' dedi.

TÜRKİYE'DE 45 BİN ATM VAR

'Türkiye'de yaklaşık 45.000 ATM var ve her birinde 4 adet para kutusu olduğunu düşünürsek 180 bin para kutusu olduğunu söyleyebiliriz' diyen Adabağ, kutudan usulsüz para çekimlerini bankaların müşterilerinden operasyonel gider olarak temin ettiklerine söyledi.

İÇTEN ŞİFRELEME

Adabağ şöyle devam etti: 'Usulsüz çekilen paralar ekonomimizi etkiliyor. Biz kutularının ön yüzündeki kepenklerin makine dışında iken açılmaması için sistem geliştirdik. Sisteme göre kimse önyüzden para çekemez. Arkadaki mühürlü kısmın açılması gerekiyor. Mühürlü kısmı da usulsüz bir şekilde açmak suç. Geliştirdiğimiz elektronik aygıtın fişi para kutusunun prizine takıldığında ön taraf açılamıyor. Cihazda iç kontrol mekanizması var ve sürekli kendi içinde çeşitli şifrelemeler yaparak kutusu ile ATM'nin ortak noktada buluşmasını sağlamakta.' Bankaların ATM'lere para transferlerinde sıkıntılar yaşandığını ve kasalardan usulsüz çekişler bulunduğunu söyleyen Makine Mühendisi Nevzat Adabağ, BDDK'nın bir an evvel devreye girmesi gerektiğine dikkat çekti. Adabağ, yasadışı işleme karşı aygıt geliştirdiklerini de belirtti.

Operasyonel giderler neler?

Bankaların asli faaliyet konuları dışında yapmış olduğu/üstlendiği giderler operasyonel gider kapsamında değerlendiriliyor. Personel giderleri, amortisman giderleri, bankanın asıl faaliyet konusuyla ilişkilendirilemeyecek vergi, resim, harç ödemeleri, bakım-onarım giderleri, kiralama giderleri gibi işletme giderleri operasyonel gider kapsamında yer alıyor.

BDDK uyarıda bulunmalı

'KOSGEB'ten destek aldık. Patenti de mevcut' diyen Adabağ şöyle devam etti: 'Cihaz imal edilebilir ve ticari olarak satılabilir noktada. Başvurduğumuz bankalardan bir dönüş olmadı. Çünkü bankalar uluslararası sisteme göre para kutuları üreten firmalarla çalışıyor. Dünya çapında bu para kutularını üreten 5-6 şirket var ve şirketlerin bu güvenlik açığından haberi var. Bankalar bizim cihazımızı aldıkları zaman ATM'lerdeki para kutularını üreten şirketlerin, dünyadaki yaklaşık 4 milyon adet para kutusunu geri çekmeleri gerekiyor. Sorumlu olmadıkları güvenlik açığı için risk almak istemiyorlar. Bu konuda BDDK'nın bankaları uyarması gerekiyor.'

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞAHIS VEYA ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.