Ortadoğu Grup'un faaliyet alanlarından bahseden İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür, "Ortadoğu Grup, 1981 yılında uluslar arası nakliyat şirketi olarak kurulmuştur. Şu anda uluslar arası lojistik, inşaat, enerji, sağlık, turizm ve çevrecilik sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Enerji sektöründe rüzgâr enerjisi ve jeotermal enerji alanlarında etkin çalışmalarımız var. Ayrıca çöpten enerji üretiyoruz" dedi.
2007'DE SEKTÖRE GİRDİK
Mehmet Gür, Ortadoğu Grup'un enerji yatırımlarına ilişkin şu bilgileri verdi: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir iştiraki olan İSTAÇ A.Ş., 1994 yılından bu yana çevre yönetim hizmetleri kapsamında atık yönetimi, enerji üretimi, endüstriyel atıkların yönetilmesi, hafriyatların yönetilmesi, ana arter ve meydanların temizlenmesi, deniz kıyı ve plajların temizlenmesi gibi geniş bir yelpazede çalışıyor. Biz de 2007 yılında ihalesini kazandığımız proje doğrultusunda 2009 yılından itibaren aktif olarak çalışmaya başladık. Türkiye'nin ilk ve düzenli depolama sahaları İstanbul'da Şile Kömürcüoda ve Kemerburgaz Odayeri'ndeki çöp sahalarıdır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu zamanda bunun altyapısını hazırlamıştır ve açılışını da kendisi yapmıştır"
AVRUPA'NIN EN BÜYÜK PROJOESİ
1994 yılında yapılan düzenli çöp depolama sahasının Türkiye'de model olmaya başladığını ifade eden Gür, açıklamalarını çöyle sürdürdü: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin daha sonraki yaptığı projeler de Türkiye'de hep öncü projeler olmuştur. Çöpten elektrik enerjisi üretme projesi Avrupa'nın en büyük projesidir. Dünyada da 3. veya 4. sıradadır. Bunun sebebi de İstanbul'un büyük bir metropolitan olması ve günde 18 bin ton çöpün düzenli depolama tesislerine aktarılmasıdır. Bizim ilk çalışmaya başladığımız zamanlarda düzenli çöp depolama tesisleri 17 MW gücünde elektrik üretiyordu, bugün 50 MW gücünde elektrik üretiyor. Yeni yapılacak olan ilavelerle 60 MW gücünde elektrik üretilebilecek. Bu proje 7/24 çalışan bir projedir. Havayı kirleten metan gazı bertaraf ediliyor ve enerjiye dönüştürülüyor"
"HER YIL 1,5 MİLYON TON KARBONDİOKSİTİ AZALTIYORUZ"
Enerji üretmenin yanında bu proje sayesinde çevreye büyük zarar verecek oranda metan gazını bertaraf ederek çevreyi koruduklarını ifade eden Gür, "Biz her yıl çöp gazını enerjiye dönüştürerek yaklaşık 1,5 milyon ton karbondioksit eşdeğeri bir azaltım gerçekleştiriyoruz. Bu İstanbul'daki araçların yüzde 25'inin trafikten çekilmesine eşdeğer bir azaltımdır. Dolayısıyla dünyada herkesin yakından takip ettiği bir proje olduğunu söyleyebilirim" dedi.
YABANCILAR ÖRNEK ALIYOR
"Yabancı ülkelerden gelip çöp depolama tesisimizi ziyaret edenler oluyor" diyen Gür, "Bu anlamda birçok yerden çevre ödülü de aldık. Bu başarı sadece Ortadoğu Grup'un başarısı değildir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir çalışma içerisindeyiz. Çöpten enerji üretimi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin büyük bir vizyonudur. Bizim ayrıca Ortadoğu Grup olarak rüzgâr enerjisi ve jeotermal enerji anlamında da devam eden yatırımlarımız var"
PROSEDÜRLER KISALTILMALI
Enerji sahaları kurmak isteyen işadamlarının birçok yerde lisans problemi ile karşılaştığına vurgu yapan Gür, prosedürlerin azaltılması gerektiğini ifade etti. Gür, şunları söyledi, "Özel sektör temsilcilerinin enerji üretimi yapmak için aldığı izinler ve daha sonra enerji artırımı yapmak için aldığı izinler doğrultusunda birçok kurumla muhatap olunuyor. Belediye, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Elektrik Dağıtım Şirketi gibi kurumlarla doğrudan muhatap olunmaktadır. Bu prosedürler enerji projelerinin yapılma sürelerini uzatıyor. Tek bir noktadan bu izinlerin alınması süreci hızlandırır. Temennimiz enerji lisans izinlerinin tek bir çatı altında toplanmasıdır"
UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.