Öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?
İstanbul Teknik Üniversitesi mezunuyum. Mezun olduktan sonra 1975 yılına kadar Karayolları’nda çalıştım. 1975 yılından bu yana müteahhitlik yapmaktayım. Özcan Şirketler Grubu olarak orta ölçekli bir grubuz. İnşaat, mühendislik, turizm, dış ticaret ve gıda sektörlerinde faaliyet göstermekteyiz.
OTOYOLLAR KONUSUNDA AK PARTİ TAKDİR EDİLMELİ
Kınalı Ayrımı - Tekirdağ Bölünmüş Yolunun önemini anlatır mısınız?
Avrupa Birliği gündeme geldiği günden itibaren Avrupa ile Ortadoğu’yu, hatta Uzakdoğu’yu birbirine bağlayan bir yol yoktu. İpsala’ya kadar bir otoyol yapılmış. Avrupa Birliği, Türkiye’ye baskı yaparak yolun yapılmasını istedi ve bu proje 1998 yılında ihale edildi. 1998 yılından 2003 yılına kadar ödenek sıkıntısı yaşadık. 2002 yılında AKP iktidara gelince Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN bir gezisinde bizim yerimizi de gördü. Proje hakkında konuştuğumuz zaman ödenek sıkıntısı olduğunu söyledim. Daha sonra 2003 yılında AKP Hükümeti, bu ve benzeri birçok projeyi Acil Eylem Planı kapsamında hızlandırdı. Yiğidi öldür, hakkını yeme. Bu konuda özellikle AKP Hükümeti tebrik edilmelidir. Tamamı 55 km olan yolu sathi kaplama olarak tamamladık. Geçen sene 10 km’sini bitümlü sıcak kaplama (BSK) olarak tamamladık. 45 km daha BSK yaparak projemizi bitirmek istiyoruz.
KAMU İHALE YASALARI MUTLAKA DEĞİŞMELİ
Kamu ihale sistemindeki eksikliklerin giderilmesi için neler söylemek istersiniz?
Kamu ihalelerindeki sorunların çözüme kavuşması için imara açılacak arsa ve araziler 1 / 100.000’lik nazım imar planında belirlenip ihaleye çıkarılmalıdır. İhaleye girecek olan firmalar bütün isteklerini ve şartlarını ihale komisyonuna iletmelidir ve ihale komisyonu da bu şartlara göre firmaları ihaleye davet etmelidir. En düşük fiyatı teklif eden firmaya da bunun hesabı ihale komisyonu tarafından sorulmalıdır. Bu yüzden kamu ihale yasaları mutlaka değişmelidir.
TÜRKİYE’DE MÜTEAHHİT OLMAK ÇOK KOLAY
Türkiye’de müteahhitliğin önem kazanması için neler yapılmalıdır?
Türkiye’de maalesef müteahhitliğin eğitimini almamış insanlar müteahhit olabiliyor. Doktor, eczacı, öğretmen, avukat olmak isteyen kişilere eğitim zorunluluğu var ama müteahhitlikte herhangi bir zorunluluk yok. Türkiye’de bir zamanlar 2490 sayılı ihale kanunu vardı. Bu kanuna göre Türkiye’de askeri ve stratejik ihaleler hariç bütün ihaleler resmi gazetede yayınlanırdı. Kendini yeterli gören firmalar bu ihalelere katılırdı. Aslında en iyi alternatif, anahtar teslimi yöntemidir. Bu şekliyle ihaleye dosya hazırlamak minimum 6 ay sürer. Firma sahibi hem müteahhit hem de mühendis ise kendi hesabını kendi yapar. Fakat diğer müteahhitler de ücret karşılığında mühendislere dosya düzenlettirebilir. Bu sayede mühendislerin kıymeti anlaşılır. Böylece yüksek tenzilatlı iş alma oranı azalır, işi aldığı kurumu da mağdur etmez. Eğer Türkiye’de kendine güvenen insanlar müteahhit olmak istiyorsa bu işin zorluğunu çekmeli ve kademe kademe tecrübe kazanmalıdır.
Hükümetimizin Türk işadamlarını yurtdışında temsil etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de rahmetli Cumhurbaşkanı Sayın Turgut ÖZAL döneminden önce işadamlarını yurtdışına taşıyacak bir düşünce yoktu. Sayın Turgut ÖZAL döneminden itibaren işadamları yurtdışına taşınmaya başlandı. Burada önemli olan Türkiye’de büyüyen veya yurtdışına götürülen firmaların zaman birimi ile büyüme miktarları arasındaki oranların kabul edilebilir ve anlaşılabilir olmasıdır. Firmaların ihtiyacı olan teminat mektuplarının hükümet ve bankalarla koordine edilmesi gerekir.
UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.