Türk müteahhitleri yurtdışında da konut yaparsa destan yazar
Özyazıcı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet ÖZYAZICI, Türk müteahhitlerinin devlet güvencesi altında yurtdışında konut yaptıkları takdirde Türkiye’nin destan yazacağını söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Öncelikle bize firmanızı tanıtır mısınız?

Özyazıcı İnşaat 1988 yılında Özyazıcı Elektrik olarak kurulmuştur. Ben İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi mezunuyum. 1994 yılına kadar normal anonim şirketiydik. 1994 yılında limitet şirketi olduk. 800'e yakın sanayi kuruluşuna elektrik işleri yaptım. 1997 yılında KİPTAŞ'ın kurulmasıyla KİPTAŞ'a inşaatlar yapmaya başladım. KİPTAŞ'ın ilk konut furyasında biz başlıca müteahhitlerdendik. Ünalan'ı ve İkitelli'deki KİPTAŞ'ın Genel Müdürlük Binası'nı yaptık. İkitelli 4. Etap'ta konut yaptık. Ukrayna'da büyük kömür fabrikası ve 3 tane banka şubesi işi yaptık. Daha sonra İkitelli 5. Etap'ta 216 konutluk bir projeyi tamamlayıp teslim ettik. Şu anda ise TOKİ ile Halkalı'da 360 konutlu devir paylaşımı işi yapıyoruz. Genellikle üstyapı işleriyle uğraşıyoruz.

KONUT SATAMIYORUZ

TOKİ ne yapmalı?

İlk zamanlar bir konut furyası başladı. Metrekaresi yaklaşık 1500 $’a konut satılıyordu. Bunlar vatandaşın konuta yatırım fiyatlarıydı. Daha sonra paranın suyu kesilince biz zorda kaldık. Konut satmakta çok zorluk çekiyoruz. Arsanın ucuza verilmesi gerekir. TOKİ arsanın fiyatını %25'e kadar düşürmeli ki müteahhitler de kazansın. %50 ve %60 gibi fiyatlara alınca elimizdeki iş daha da zorlaşıyor.

VERGİ ORANLARI DÜŞÜK OLMALI

Maliye Bakanlığı ne yapmalı?

Bizim ülkemizde her şeyin çivisini çıkarma huyu var. Herkes bu sektöre yönelince işin hevesi kaçtı. Şimdi bütün müteahhitler "Biz bu işin altından nasıl çıkacağız" diyorlar. Bence müteahhitlerin bu işten çıkma şansı hiç yok. Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri de TOKİ'nin dışında Emlak G.Y.O. ve KİPTAŞ'ın verdiği ihalelerde devletin arsa payını istemesidir. Bu iş çözülmezse tüm müteahhitler batar. Maliye Bakanlığı "Yapmış olduğun konutu % 1 faizden vatandaşa sat ama arsadan dolayı doğacak kardan % 18 KDV payımı isterim" diyor. Devletin bizi bu sorundan kurtarması için arsayı müteahhide ucuza mal etmesi lazım. Maliye Bakanlığı da buna daha uygun bir çözüm üretmelidir. Çünkü devletin de başka şansı yok. Ben bu saatten sonra taşeronluk yapamam.

DIŞ PAZAR DAHA BÜYÜK

Müteahhit ne yapmalı?

Bizim müteahhitler olarak devletten bazı isteklerimiz var. Ülkemizde kaliteli müteahhit, mühendis, mimar ve kalifiye eleman yetişiyor. Bu insanları da Avrupa'ya iş amaçlı göndermemiz gerekir. Belirli bir süre sonra konut işinde de tıkanacağız. Bu insanlar daha zor durumda kalacaklar. Devlet bize beş kuruş para vermiyor. Müteahhitler de bunu zaten adı gibi biliyor. Zaten devletten maddi olarak hiç bir destek istemiyoruz. Bu yüzden ülkemizde konut sıkıntısı bitmek üzere iken geleceğe yönelik bu enerjimizi yurtdışında da değerlendirmeliyiz. Devletimizin müteahhidine destek olarak Türk müteahhitlerinin yurtdışında da konut yapmasını sağlamalıdır. Devletimiz dış ülkelerle bu konuda özel anlaşmalar yaparsa yurtdışında da kalitemizi ispat ederiz. Örneğin; Rusya'da, Ukrayna'da ve Cezayir'de müthiş bir konut ihtiyacı var. Devlet de diyecek ki "Ben müteahhitlerime kefilim. Sizlere de en güzel şekilde konutlar yapmak istiyoruz" dediği zaman bu ülkelerin itiraz edeceğini zannetmiyorum. Ülkeler arasında çözülmeyecek mesele yoktur. Türkiye şu anda Ukrayna ve Rusya gibi devletlerle çok hızlı bir protokol yapmalıdır. Türkiye'deki konut sektörü bizim gibi birçok müteahhit için bir tecrübe oldu. Ben size basit bir örnek vereyim. Mesela Ukrayna Cumhurbaşkanı seçimlerden önce birçok konut yapacağını vaat ettiği halde 2 yıldır konut yapamamıştır. Bu ülkeler konut yapmayı bilmiyor. Yine Suudi Arabistan'da bir şehir yapılıyor. Adamlar ciddi ciddi bir şehir yapıyor. Bizden de destek bekliyorlar. Birlikte bir şeyler yapmak istiyorlar. Bu projeye Suudi Arabistan mali açıdan 50 Milyar $ yatırım yapmaya hazır. Bizim de bu projeye bir fon oluşturup destek vermemiz lazım. Sağlam 10-15 tane müteahhidimiz oraya 100.000 $ - 200.000 $ dolar koyarak fon oluşturacaklar. Devletin bu konuda maddi değil sadece manevi desteğini istiyoruz. Biz devletten kesinlikle bir kuruş para istemiyoruz. Gerekirse biz verelim. Eğer biz bu projeye kendimizi yönlendirmezsek Malezya'lı veya İngiliz işadamları oralarda iş yapacak. Bizler neden yapmayalım. Bu kapasite ve potansiyel Türkiye'de var. Bu millet büyük bir millet. Adam gibi bir millet. Yurtdışında da böyle bir projeye kalkışırsak bu ülke destan yazar. Kendini ispat eden müteahhitlerimizle yurtdışında da bunu başarabiliriz. Biz millet olarak taşı sıktığımız zaman suyunu çıkaran insanlarız. Devletten sadece ve sadece manevi destek istiyoruz. Devletin arkamızda bir devlet baba gibi referansımız olmasını istiyoruz. Devletimizin devletliğini bu şekilde göstermesini istiyoruz. Tabii bizlerin de müteahhit olarak görevimizi en iyi şekilde yapmamız lazım.

UCUZ İHALE SIKINTI VERİR

Devlet ne yapmalı?

Devlet müteahhide asgari fiyata iş vermeyecek. Bu devlete de, müteahhide de, konutlara da ve bu konutları alan vatandaşa da zarar verir. Türkiye'de normal vatandaş bile bir konutun ne kadara mal edileceğini bilir. Devletin bu yüzden yüksek kırımlarla iş vermemesi gerekir. Türkiye'nin en önemli gelir kaynaklarından biri müteahhitlik sektörüdür. Devletimizin demin de dediğim gibi yurtdışındaki müteahhitlerle TOKİ aracılığıyla çok hızlı şekilde protokoller yapması gerekir. Şu an konut sektöründe çok şişme var. Mesela 70 müteahhit olduğunu varsayalım. Bu müteahhitler ortalama 300 eleman çalıştırsa 21.000 eleman eder. Biraz daha çaba gösterilirse bu sayı 30.000 kadar da olabilir. Bu 30.000 eleman yılda 150.000 konut üretir. Bunun 50.000 kadarını yurtiçinde, 100.000 kadarını da yurtdışına yapalım. Türkiye konut bakımından zaten şişti ve patlayacak duruma geldi. Kimse kendini kandırmasın. Şimdi en düşük rakamlarla bir hesap yapalım. Konut başına 30.000 $ diyelim. Yılda 300.000 $ para eder. Ben daha bunun inşaat malzemelerini ve işçilerin aylık kazancını hesaplamıyorum. Onları da hesaba katarsak senede yaklaşık 1-2 Milyar $ kar ederiz. Böyle bir öneriyi örneğin Ukrayna'ya yaptığımız zaman Ukrayna bize bütün kapılarını açar. Ülkede sınırlı sayıda konut var. Konutların metrekaresi 2.000 $’dan aşağı satılmıyor. 100 m² bir konut 200.000 $. Bu durum Rusya'da da aynı. Ama ben bunu ne kadar anlatsam boş. Bunun bir devlet prosedüründe olması lazım. Devletler arası anlaşmalar ve protokoller yapılması gerekir. Ukrayna da bu konuda hiçbir zorluk çıkarmaz. Ben bu ülkeye müteahhidimle, işçimle, dozerimle, vincimle, çimentomla paket halinde iş yapacağım. İnanmazsınız yine söylüyorum. Türkiye'de konut sayısı şişti. Müteahhitler 6 ay sonra nasıl konut satacaklarının derdine düşecekler. Unutmadan söyleyeyim; vatandaşlarımız ev alırken pazarlama tekniklerine aldanarak ortada olmayan konutlara rağbet etmesinler.

VATANDAŞ MAKETTEN EV ALMAMALI

Vatandaş ne yapmalı?

Halkımıza ise bu konuda şunu bütün samimiyetimle söylemek istiyorum. Vatandaşlarımız kesinlikle TOKİ ve KİPTAŞ güvencesi olmadan maketten ev almasınlar. Burada müteahhidin de, vatandaşın da hiçbir günahı yok. Örneğin; 1.000 konut yapacak bir müteahhit baştan 100 tane maketten ev sattı diyelim. Sonradan satamadığı zaman işi yarım kalacak. Ben bu kadar yaptım diyerek işin içinden çekilecek. Vatandaşa; “Al daire senin olsun” diyecek. Vatandaş da hayallerindeki bir eve sahip olamayacak. Fakat ortada bir devlet güvencesi olduğu zaman o müteahhit yapamadığı zaman bile TOKİ yapacağının garantisini veriyor. Proje bittiği zaman istediğin gibi konut al. Ben burada hiçbir müteahhit arkadaşıma sahtekar da demek istemiyorum. Müteahhidin bu konudaki mantığı şudur. Ben konutları yapayım, satayım, fonda param biriksin. Sonra da hakedişimi alayım. Peki ya satamazsa. Yaptığı konutlardan en azından %40'ını satmalı ki bu işin içinden alnının akıyla çıksın.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.