"Muş Ovası Avrupa'yı doyurur"
Seza İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Açık, DSİ'nin uhdesinde Malatya'da ve Muş'ta inşa ettikleri sulama projelerinin Türkiye'de tarımı şaha kaldırabilecek kadar önemli olduğunu ve Avrupa'yı dahi doyurabileceğini söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Son yıllarda tarımın öneminin bütün dünyada anlaşıldığını belirterek sözlerine başlayan Sezai Açık, "Türkiye de bunun farkında ama maalesef tarımda çok geri kalmışız. Tarımda kuraklık alarmı verilmeye başlandı. Türkiye'de son yıllarda yeterli yağışlar olmuyor. Tarımda iyi bir seviyeye gelmek istiyorsak sulama projelerini acilen tarıma kazandırmalıyız. Lüksten tasarruf olur ama ihtiyaçtan tasarruf olmaz. Sulama projeleri tarım için hayati düzeyde önem teşkil ediyor. Bu yüzden sulamada tasarruf olmaz. Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı Bey ve DSİ Genel Müdürümüz Mehmet Akif Balta Bey sulama projelerine büyük önem veriyorlar. Baraj ve sulama projeleri birbirine eklemlenmiş projelerdir. Sulama projesi barajdan önce inşa edilemez ama baraj biter bitmez sulama projesi inşa edilmelidir" dedi.

SUYA HASRET

2023 yılında Muş Ovası Pompaj Sulaması 1. Kısım inşaatının sözleşmesini imzaladıklarını ifade eden Açık, "Muş ovası konum olarak düz bir yerdedir ve sulamaya çok elverişlidir. Bittiği zaman 78 bin dekar alanı sulayacak olan Muş Ovası Pompaj Sulaması yöreye çok faydalı olacak bir yatırımdır. Bölgedeki çiftçiler sulama projesi yapılırsa yılda iki kez ürün alabileceklerini, arazilerinin değerinin ve veriminin artacağını söylüyorlar. Tarımı ve hayvancılığı şaha kaldırabilecek kadar önemli olan Muş Ovası'nın tamamı tarıma açılırsa Avrupa'yı bile doyurabileceği söyleniyor. Çünkü Muş Ovası Türkiye'nin en büyük ovalarından biridir ve bizim inşa edeceğimiz Muş Ovası Pompaj Sulaması Muş'un tarihindeki en büyük devlet yatırımıdır. 2000'li yıllarda Muş'ta hizmete açılan Alparslan-1 ile Alparslan-2 Barajı'ndan sonra devlet nezdinde Muş Ovası'nın önemi ortaya çıktı. Önceki yıllarda inşa edilen Alparslan-1 Barajı ile Alparslan-2 Barajı elektrik üretimi ve sulama amaçlı yap-işlet-devret modeli ile inşa edilmiş. Sulama projesi devreye girmediği için devlet tarafından Alparslan-2 Barajı'nı inşa eden yüklenici firmaya yıllık elektrik parası ödeniyor. Sulama projesi bitseydi ve köylüler tarlalarını sulasaydı, diyelim ki yıllık 20 milyon TL elektrik faturası olacaktı ve Alparslan-2 Barajı bunu karşılayacaktı. Devlet burada çiftçinin hakkını korumak için Alparslan-2 Barajı'nın üreteceği elektriğin ücretinden çiftçileri muaf tutacaktı. Fakat şu anda sulama projesi aktif olmadığı için üretilen ama kullanılmayan elektriğin parasını devlet yüklenici firmaya ödüyor. Biz şimdiye kadar Muş Ovası Pompaj Sulaması 1. Kısım projesinde ödenek olmamasına rağmen kendi imkânlarımızla fedakârlık yaparak çalıştık. Bu yılsonu itibariyle gelen bir miktar ödenekle iletim hattının kazı çalışmalarını bitirmeyi hedefliyoruz. Eğer 2025 yılında 2 Milyar TL ödenek ayrılırsa, bizim de hedefimiz 2025 yılında Muş Ovası Pompaj Sulaması 1. Kısım projesinin inşaatını bitirmektir" diyerek sözlerini tamamladı.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.