Öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?
Ben Tek-Art İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Soner YILMAZ. Şirketimiz 1973 yılında eski Trabzonspor Başkanı olan babam Mehmet Ali YILMAZ tarafından kurulmuş bir şirkettir. Bizim mesleğimiz aile mesleğidir. Babam da inşaat mühendisi idi. Ben de inşaat mühendisiyim. 33 yıldır bu meslekte faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bundan sonra da devam edeceğiz ve büyük projelere imza atacağız.
Soner Bey Tek-Art İnşat firmasının bugüne kadar yaptığı işler nelerdir?
Tek-Art 1973 yılından itibaren yaklaşık 120 tane iş bitirme belgesine sahiptir. Bunların içerisinde; Adana'da 1900 konut yaptık. İsveç'te evler yaptık. Kara Yapıları ve Deniz Yapıları yaptık.
YATIRIMLAR DEVAM ETMELİ
Sayın YILMAZ TOKİ’nin Türkiye genelinde başlatmış olduğu Toplu Konut projelerinde Tek-Art firması olarak neler yapıyorsunuz?
TOKİ'nin büyük yatırımları oldu. Bizim de bu konuda bir atılımımız oldu. Şu an Halkalı' da 2640 konutluk bir işimiz var. Sözleşmelerini yaptık. İnşaata başladık. Biz yap-sat inşaat yapmıyoruz. Taahhüt yapıyoruz. Yap-sat yöntemi eskiden oluyordu. Fakat yap-sat işlerinde arsa vatandaştan alınır, daireler yapılır ve kat karşılığı vatandaşla anlaşılırdı. TOKİ'nin yaptığı işler böyle değil. Özellikle bazı arsaların pahalıya satılması yapılan konutlardaki dairelerin fiyatlarını 3-4 katına çıkarıyor. Bu da vatandaşın konut almasına engel oluyor. Çünkü ortaya gerçekten çok fahiş fiyatlar çıkıyor. Bu konuda bir şişme olduğuna ve gerçek fiyatına göre satılmadığını düşünüyorum. Tabii bu bir furya ve kalite meselesi. Bu furyaya birçok firma katıldı. İnşallah Allah yüzümüzü kara çıkarmaz. Mesela İstanbul'da yapılan konutları firmalar koz olarak kullanabiliyor. Arz ve talep çok olduğu zaman fiyatlar artıyor. Fakat Toplu Konut İdaresi yatırımını bitirdiği zaman bu daireler yine aynı fiyatlara satılamayacak. Sonuçta daire fiyatları yer, ulaşım, manzara, konfor ve kalite bakımına göre değişebilir. Her daire aynı fiyatta olacak diye bir kaide de yok. TOKİ'nin bununla ilgili belli başlı grupları var. Alt gelir grubuna kendi yaptığı konutlar var. Kentsel dönüşüm projesi çerçevesi içerisinde gecekonduların yerine konut yapımı ile ilgili müteahhitlere yaptırdığı projeler var. Yine devlet kendisine gelir elde etmek için yaptırdığı Gelir Paylaşımı modeli dediğimiz projeler var. Bu da firmalar arasında bir rekabettir. Çünkü her birinde yapılan giderler birbirini tutmuyor. Bu da doğal olarak konut fiyatlarına yansıyor. Gelir Paylaşımı modeli ile konut yapan firmalar yaptığı konutun %80'ini satmalı ki yaptığı işten kar etsin.
TÜRKİYE'DE ÇOK MÜTEAHHİT VAR
TOKİ’nin Türkiye’nin her yerinde başlatmış olduğu her kesimden aileye bir konut projesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
TOKİ'nin bugüne kadar yaptığı işleri fazlası ile destekliyoruz. Fakat Türkiye'de bazı konularda büyük endişeler var. Mesela Türkiye'deki müteahhit sayısı Avrupa'daki müteahhit sayısından fazla. Bu da bir kaos olmasına sebep oluyor. Büyük projelerin işinin ehli olan insanlara verilmesini ben daha çok istiyorum. Çünkü büyük sorumluluk isteyen taahhütlerde iş yapacak müteahhitlerin çok dikkatli seçilmesinde fayda vardır.
FIRSATÇILARA FIRSAT VERİLMEMELİ
TOKİ ile yaptığınız işlerinizde karşılaştığınız başlıca sorunlar nelerdir?
En büyük sıkıntılardan bir tanesi kalifiye eleman sıkıntısıdır. Ülkemizde işsiz insan çok. Fakat bu birçok firmayı yanılttı. Konut sektöründe büyük bir atılım olunca dolayısıyla çırak, usta ve kalfalara olan ihtiyaç daha çok arttı. İnşaat sektöründeki malzeme ihtiyacının artmasını fırsat olarak kullananlar var. İnşaat malzemeleri ticaret ahlakına sığmayacak şekilde fiyatlandırılmaya ve satılmaya başlandı. İnşaat malzemecilerinin sanki altın borsası gibi günü birlik, keyiflerine göre yapmış oldukları fiyatlandırmalar sonucu inşaat sektöründe taahhütle iş yapan sorumluluk sahibi müteahhitleri zor durumda bırakıyorlar. Çimento ve demir fiyatlarının artması bunun en büyük örneğidir. Yurtdışına 30 $'a satılan çimentonun ülkemizde 60 $'a dolara satılması sizce doğru mudur?
TOKİ TECRÜBELİ VE KALİTELİ BİR KURULUŞ
TOKİ'nin başarılarını bize tecrübeleriniz ışığında açıklayabilir misiniz?
TOKİ'nin yapmış olduğu işleri başından bu yana takip ediyoruz. Tecrübeli ve kaliteli bir kuruluşla iş yaptığımızın bilincindeyiz. TOKİ'nin firmalarla yakından ilgilenmesi, arsa ve yer belirlemesi, projelere destek vermesi, satış işlerinde yardımcı olması hepimizi onurlandırıyor ve şevkimizi artırıyor. Çünkü arkamızda devletin garantörlüğü var. Sadece firmaların bazı ortak sorunları var. Bu sorunları da hep beraber aşacağımıza inanıyorum. İnşallah daha sonraki yıllarda bu sorunlarla karşılaşmayız. Bu işler büyük ve özveri isteyen işlerdir. TOKİ'de çalışanların iş yoğunluğundan dolayı sosyal bir hayatlarının olmadığını ve çok özverili bir şekilde çalıştıklarını buradan Türk halkına hatırlatmak istiyorum. Hepsinin işi sabahtan akşama kadar bu projelerin takibi ve akıbetleridir. Bu projenin ve bu projeyi hayata geçirmek isteyen kamu kuruluşunun yani kısaca TOKİ’nin asla küçümsenmeyecek başarılarını milletçe takdir etmek zorundayız. Bu yapılan çalışmaları hepimiz desteklemeliyiz.
UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.