DÖRT YILDA 235 BİN KONUT
TOKİ, Hükümetin 2003 yılında başlattığı “Planlı Kentleşme ve Konut Üretim Seferberliği” çerçevesinde, dünya ölçülerinde bir rekor kırarak, dört yılda 235 bin konutu başlattı. Yatırım maliyeti 13 milyar YTL. olan uygulamaları ile inşaat sektörüne can suyu verdi. TOKİ’nin konut atağı özel sektörü de harekete geçirdi. 1993-2003 yılları arasındaki on yıllık dönemde ana sektörler içinde küçülen tek sektör olan inşaat sektörü, 2003 yılının son çeyreğinden itibaren büyümeye başladı. 2005 ve 2006 yıllarında da, en yüksek büyüme inşaat sektöründe yaşandı. Üretime dahil ettiği sektörler de dikkate alındında, ekonominin yüzde 33’ünü harekete geçirecek güce sahip olan inşaat sektörü, Türkiye’nin büyümesine en fazla katkı yapan sektör oldu.
YENİ HEDEF 500 BİN KONUT
Uygulamalarıyla ekonomiye büyük katkı yapan TOKİ, aslında sosyal devlet anlayışının bir gereğini yerine getiriyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, önümüzdeki dönem için 500 bin konutu projelendirmeleri için talimat verdiğini, bu çerçevede 500 bin konutluk program yaptıklarını söylüyor. Bayraktar, öncelikli hedeflerinin “dar gelirli ve yoksul vatandaşları konut sahibi yapmak ve belediyelerle işbirliği içinde gecekondu dönüşümlerini gerçekleştirmek” olduğunun altını çiziyor. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin konut hakkını, giyinmek ve beslenmek kadar temel haklardan saydığını söyleyen Bayraktar, Anayasanın 57’inci maddesinin de devlete “konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alma” görevi verdiğini söylüyor. Bayraktar; şöyle konuşuyor:
“Bugünkü Hükümet, Acil Eylem Planı ve Programında alt gelir grubu ve yoksulların kira öder gibi taksitlerle ev sahibi olabilmesi ile gecekondu sorununun çözümünü öncelikli hedefleri arasına koydu. Bu çerçevede bir dizi yasal değişiklikler yapıldı ve TOKİ yeniden yapılandırıldı. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş kapsamda bir planlı kentleşme ve konut üretim seferberliği başlatıldı. Dört yılda 81 ilde, 288 ilçede, 644 şantiyede, 235 bin konutu başlattık. 2007 yılı sonu için hedeflediğimiz 250 bin konut rakamına birkaç ay sonra ulaşmış olacağız. Yıl sonunda bu hedefin çok üzerine çıkacağız. Başlattığımız 235 bin konut nüfusu yüz bini aşkın on şehir demektir. Bunlardan 120 bini tamamlandı veya tamamlanma aşamasında. Bu konutların yüzde 81’i sosyal konut niteliğinde. Konut alım gücü bulunmayan vatandaşlarımızı uzun vadede kira öder gibi taksitlerle konut sahibi yapıyoruz. Konutlarla birlikte okul, hastane, sağlık ocağı, kütüphane, spor salonu, cami gibi sosyal yaşamın gerektirdiği donatıları da birlikte yapıyoruz. Yine çevre düzenlemeleri kapsamında yaklaşık 13 milyon metrekarelik yeşil alan düzenlemeleri, iki milyon ağaç dikimi ve 3 milyon çalı peyzajı yapıyoruz. Değişen ve gelişen konut anlayışı kapsamında örnek yerleşim birimleri yaratıyoruz. Ayrıca belediyelerimizle işbirliği içinde, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş kapsamda bir gecekondu dönüşüm çalışması başlattık. Türkiye’yi gecekondulardan arındırmak en büyük arzumuz. Ayrıca kredi uygulamalarımız devam ediyor. Bu çerçevede tarihi doku yenileme projelerine de kredi desteği sağlıyoruz.”
TOKİ tüm bu faaliyetlerini, bütçeden pay almadan; gerekli kaynağını Hazineden temin ettiği arsaları değerlendirerek ve konut ile işyeri satışlarından elde ediyor. Özel sektörle işbirliği içinde gerçekleştirdiği projelerle hem idareye gelir kazandırıyor hem de özellikle büyük şehirlerdeki değerli araziler üzerinde örnek yerleşim alanları yaratıyor.
Bugün Türkiye’nin her yerinde TOKİ konutlarının yükseldiğini söyleyen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Hükümetin “Planlı Kentleşme ve Konut Üretim Programı”nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak başlattığı modelin Türkiye sathına yayılması olduğunu ve TOKİ olarak Başbakan’ın motivasyon ve desteğiyle çalışmalarına devam edeceklerini vurguluyor.