Tarımın geleceği miras hukukunda
Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, yapılan yeni düzenlemelerle ekilmeyen hiçbir arazi kalmaması için çalıştıklarını söyledi. Türker, miras yoluyla bölünen arazi problemine dikkat çekti.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Türkiye'de önceki yıllarda miras yoluyla tarım arazilerinin bölündüğünü ifade eden Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, "Tarım sektöründeki en önemli sorun, tarım arazilerinin miras ile aşırı derecede parçalanmasıdır. Ekonomik olarak maalesef üretim yapılamaz hale gelmiştir" tespitinde bulundu. Türkiye'deki 24 milyon hektar tarım arazisinde 40 milyondan fazla hisse bulunduğuna dikkat çeken Türker, "Başka bir ifadeyle köyde tarım yapan 3 milyon çiftçi, köyde yaşamayan 37 milyon hissedarın ortak olduğu arazileri ekiyor. Fakat köyde araziyi ekip biçenler mağdurdur. Çünkü başkalarının da hisselerinin bulunduğu arazilerde sulama kuyusu açma, ağaç dikme, ıslah etme gibi verim artırıcı yatırımlar yapamamaktadır" dedi.

TARIM ARAZİLERİNE 'BÖLÜNEMEZ' STATÜSÜ

Türker, bu amaçla 2014'te miras hukuku anlamında Cumhuriyet tarihinin en radikal düzenlemesini yaptıklarını anlattı. Türker, şunları kaydetti: "Tarım arazilerine 'Bölünemez mal' statüsü kazandırdık ve miras ile bölünmesini önledik. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde tarım arazileri miras ve alım-satım ile bizdeki gibi kolay parçalanmamıştır."

Tarım alanları artık devletin takibinde

Bugün dünyanın birçok ülkesi küresel iklim değişikliği açısından tarım arazilerini ve tarımı korumak için 50 yıllık politikalar ürettiklerini anlatan Türker, "Biz de tarım reformu olarak 21. yüzyıl Türkiye'sinde miras hukukunda son düzenlemeleri yaptık. Bundan sonra tarım arazilerinin takibi devlet tarafından yapılacak. Tarım yapan çiftçilerimizin arazi edinimlerini kolaylaştırılacak. Gerektiğinde çiftçilerimizin kiracılık ve ortakçılık yapması teşvik edilecek. Böylelikle ekilmeyen hiçbir tarım arazisi kalmayacaktır" dedi.