Gümrüklerde kayıtdışılık biterse devlet kazanır
Turuncu Gümrük Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Korkmaz, gümrüklerdeki kayıtdışılığın devlet gelirlerini daralttığını ifade ederek, "Bu önlendiği zaman birilerinin elde ettiği gayri kanuni değerler devlet kasasında kalacak" dedi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Yaklaşık 36 yıldır gümrük müşavirliği yapan ve 31 yıldır Turuncu Gümrük Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Korkmaz, gümrüklerdeki kayıt dışı kazanımların devlete zarar verdiğini ifade ederek, "Kayıtdışı faaliyetleri önlediğiniz zaman birtakım çevrelerin gayri kanuni yollardan edindiği değerlerin tamamı devletin kasasında kalacak" dedi.

PİYASA DENETİMİ

İTO meclis üyeliği ve MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı görevlerini de sürdüren Korkmaz, gümrüklerde özellikle gayri yasal ticaretin ve kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. Metin Korkmaz, "Dünyada güvenilir şirketler devlet tarafından korunmaktadır. Ülkemizde sağlıklı bir mali kayıt sistemimiz var. Elektronik ortamlarda yapılan işlemler yaygınlaştıktan sonra kaçakçılık azaldı. Risk kontrol sistemi dediğimiz veriler var. Bizim çok geniş alana yayılan sınırlarımızdan dolayı gayri yasal işlemlerin olma ihtimali fazla. Piyasa denetimine geçemiyoruz. Artık ürünlerin piyasada denetlenmesi gerekir. İşini düzgün yapan firmalar ithal veya ihraç ürünlerini elektronik denetimlerden sonra sorunsuz geçirebilmektedir. Ancak bununla birlikte gümrük çalışanlarının bizzat sahada da denetim yapması gerekir" dedi.

CEZALAR DÜZENLENMELİ

Gümrük vergi cezalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Turuncu Gümrük Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Korkmaz, "Biz elektronik ortamda yapılan işlemlerin haricindeki diğer işlemlerin de kolaylaştırılmasını istiyoruz. Gümrüklere gelen kayda bağlı veya müsaadeye tabi olan ürünlerden bahsediyorum. Kabahatler Kanunu'nda gümrük vergi cezaları çok yüksek. Bu kanunlar hazırlanırken birçok bakanlığın görüşü alınıyor. Sadece Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın uhdesinde olan bir durum değil. Bu kanunların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Cezalar yükseldikçe keyfiyet artar. Bizim ülkemize uygun cezai müeyyideler olmalıdır. Kaçakçılık fiillerinde tanımlanmış olan cezalara itirazımız yok. Kabahat fiilinden doğan cezalar Dünya Gümrük Örgütü ve Kyoto Sözleşmesi'nde oranların çok üzerinde imza altına alınmış. Bu anlamda Kabahatler Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle ceza oranları makul seviyeye çekilmeli" ifadelerini kullandı.

MÜŞTERİYİ KAPIDA BEKLEME DEVRİ BİTTİ

500 milyar dolar ihracat hedeflendiğine değinen Korkmaz, "Herkes hayaller kurar, hedefler belirler. Bu anlamda ülkemizin bir hedef belirlemesi çok önemli. Ulaşamazsak bile sarf ettiğimiz emek ve gösterdiğimiz cesaret yeni hedeflere yönelmemizi sağlayabilir. Türkiye tüm küresel oluşumları yakından takip etmeli. Müşteriyi kapımızda bekleme devri bitti. Dünyayla entegre olamazsak büyük hedeflere ulaşamayız. Bayrampaşa Trikocular Çarşısı'nda dünyayı sürekli gezerek müşterinin ayağına giden ve sahada olduğu için iş yetiştiremeyen firmalar var, oturduğu yerden müşteriyi bekleyip işlerin kötü gittiğinden dert yanan firmalar var. Bu küresel ticaretin en net örneğidir. Mazeretimiz yok. Bu yüzden çok çalışmalıyız" dedi.

TÜRKİYE ÜZERİNE OYUN

Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkeleri ile ticaretini arttırması gerektiğine vurgu yapan Korkmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Şanghay Beşlisi, ticari anlamda AB'ne alternatif örgüt değil. Bununla birlikte bir yandan ülkemiz konumu itibariyle çok riskli bölgede, diğer yandan dünyanın merkezi olarak nitelendirebileceğimi coğrafyadayız. Türkiye, Ortadoğu'nun lider ülkelerinden biri, dünyada en fazla muhacire ensar olmuş güçlü bir ülkeyiz. Bu nedenle bütün dünya şu an Türkiye'nin üzerinde oyun oynuyor. Son 2 yıl içerisinde yaşadığımız olaylar başka bir ülkenin başına gelseydi çoktan yıkılırdı. Bizim ülke olarak stratejik konularda daha kararlı adımlar atmamız, ticari girişimlerde bulunmamız, ekonomimiz için iyi pozisyon oluşturmamız gerekiyor"

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.