TOKİ kendi müteahhidini seçebilmeli
Umut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet GÖNÜLALAN, düşük fiyatlarla alınan işlerin devlete ve müteahhide büyük zararlar verdiğini belirterek; “Çözüm, TOKİ'nin kendi müteahhidini seçebilmesinden geçiyor” dedi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?

1965 Diyarbakır doğumluyum. Aslen Bingöllüyüz. İlk ve orta öğretimimi Diyarbakır’da yaptım. Daha sonra okuyamadım. Yakın çevremiz vasıtası ile inşaat sektöründe faaliyet göstermeye başladık. 1987 Gönülalan İnşaat’ı kurduk. Gönülalan İnşaat ile Türkiye’de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı birçok işler yaptık. 1994 yılında ise Umut İnşaat’ı kurduk. TOKİ ve Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı işler yapıyoruz. Bismil ve Batman arası yolunu, Mardin-Diyarbakır arası sanat yapılarını, Bingöl Solhan ilçesi yollarını yaptık. Erzurum Ilıca’da 208 Konut ve Bingöl Kığı’da 89 Konut işimizi bitirip teslim ettik. Şu anda ise TOKİ’den ihalesini aldığımız Batman ve Siirt Merkez Sosyal Donatı, Adana-Hatay-Maraş Sosyal Donatı, Bingöl Merkez Uydukent Sosyal Donatı işleri ile uğraşıyoruz. Bingöl’deki işimiz bitme aşamasındadır. Adana’daki işimiz 2010 yılı Haziran ayında teslim edilmesi istendiği halde biz 2009 yılı sonunda işimizi bitirip teslim etmek istiyoruz.

TOKİ SEKTÖRE CİDDİYET KAZANDIRDI

TOKİ’nin çalışmaları hakkında neler söylemek istersiniz?

TOKİ ile iş yapmaya başladıktan sonra gerçek müteahhit olduğumuzu anladık. TOKİ ile çalışmayan hiçbir firma müteahhitliğin ne olduğunu bilmez. TOKİ işlerinde altyapıdan peyzaja, iskan işlemlerinden tapu işlemlerine kadar birçok görevi yüklenici firma yerine getirmektedir. Bana göre gerçek müteahhitlik budur. TOKİ vatandaşa sorunsuz bir şekilde anahtar teslimi yapıyor ve 1 yıl içerisinde konutlarda oluşan sorunlardan da yüklenici firmayı sorumlu tutuyor. Hatta konutlarda ikamet eden ev sahiplerinden evlerinde herhangi bir sorun olmadığını dair yazılı onay almadan müteahhidin teminatını dahi ödemiyor. Bu bir devlet kurumunun ciddi ve kaliteli bir iş yaptığının göstergesidir. Bundan dolayı bugün özel sektör müteahhitleri konut satamıyor. TOKİ inşaat sektörüne bir ciddiyet kazandırdı ve ülke ekonomisini canlandırdı.

ORTALAMA FİYAT UYGULANMALI

Kamu ihale sistemindeki eksikliklerin giderilmesi için neler söylemek istersiniz?

Türkiye’deki eski kamu ihalelerinde işler aşırı düşük tenzilatlar ile alınıyordu. O dönemin ihale kanunu Türkiye’ye uygun bir kanun değildi. İşin ehli olmayan firmalar %50-60 oranında tenzilatlarla işler alıyordu. Daha sonra ortalama puan sistemi kamu ihalelerinde uygulanmaya başlandı. Bana göre Türk müteahhitlerini kurtaran sistem ortalama fiyat sistemi oldu. Çünkü ortalama fiyat sisteminde müteahhit ile kamu kuruluşu zor durumda kalmıyordu. AB Planı çerçevesi içerisinde değiştirilen yeni ihale kanunu yine düşük tenzilatlar ile işler alınmasına sebep oldu. Eskiden kamu ihalelerinde birim fiyatlar uygulanırdı. Şimdi birim fiyatlar da uygulanmıyor. Maliyeti 1 trilyon olan işi 700 milyara yapmaya çalışan müteahhitler var. Bu sorun TOKİ’de de var. TOKİ ile çalışmak çok güzel ama biz TOKİ’nin sadece bu yönünü sevmiyoruz. Eğer TOKİ kaliteli işler yapmak istiyorsa artık kendi müteahhidini kendi seçebilmelidir. Kamu ihalelerinde de en uygun ve şaibesiz sistem olan ortalama fiyat sistemi uygulanmalıdır. İhalelerde ortalama fiyat sistemi uygulanmadığı müddetçe ben kamu ihale sorunlarının çözüleceğini sanmıyorum.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.