2023 hedefleri ufkumuzu açtı
Ünal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özer Ünal; hükümetin 2023 hedefleri doğrultusunda eğitimde, sağlıkta, ulaşımda ve enerjide büyük başarılar kaydettiğini belirterek bu sayede işadamlarının da ufkunun açıldığını söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Öncelikle bize kendinizi ve firmanızı tanıtır mısınız?

Adım Özer Kutlu Ünal. Aile şirketimiz olan Ünal İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıyım. Ünal Şirketler Grubu olarak inşaat, enerji ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. Babam Necati Ünal, 1970’li yıllarda yaptığı çalışmaların akabinde 1980 yılında Ünal İnşaat’ı kurmuş. 1980 yılından bu yana ağırlıklı olarak devlet taahhüt işleri yapıyoruz. Turizm sektörüne dair Antalya’da ve İzmir’de otellerimiz var. Ankara’da da bir butik otel inşa ediyoruz. Ayrıca enerji üretim tesislerimiz de bulunmaktadır.

KARS BARAJI; DOĞU’NUN GAP’I

Şu anda inşa ettiğiniz Çanakkale Gelibolu Çokal Barajı ve Kars Barajı projelerinizden ve bu projeler bittiği zaman bölge halkına sağlayacağı faydalardan bahseder misiniz?

Çokal Barajı’nın il sınırı olarak Edirne ile bir ilgisi yok. Bölge olarak Edirne’ye bağlı ama sulama alanı olarak Çanakkale’ye aittir. İçme suyu ve sulama amaçlı inşa edilen bir projedir. Çokal Barajı, beraberinde yapılacak ihalelerle hem Çanakkale Gelibolu Evreşe’ye hem de Tekirdağ Şarköy’e içme suyu temini sağlayacak. Kars Barajı’nın inşaatına da 2011 yılında başladık. Kars Barajı, sulama amaçlı inşa edilen ve mevsim şartlarına göre diğer illerde yapılan barajlara oranla yapımı çok gayret gerektiren bir projedir. Sayın Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey de Kars Barajı’nın temel atma törenine katılmış ve Kars Barajı için ‘Doğu’nun GAP’ı’ demişti. Gerçekten Sayın Veysel Eroğlu Bey’in de dediği gibi Kars Barajı, Kars’a bugüne kadar yapılan yatırımların en büyüğüdür. Kars Barajı’nın bittiği zaman Kars halkına tarımsal anlamda büyük katkılar sağlayacağından eminiz. Biz de bu doğrultuda elimizden gelen gayreti göstererek Kars Barajı’nda 31 Ekim 2013 tarihinde su tutmaya başlayacağız.

HES’LERE ELEŞTİRİLER MAKSATLI YAPILIYOR

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın HES projeleri ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

HES yatırımlarını enerji sektöründe faaliyet gösteren bir firma olduğumuz için kötü değerlendiremeyiz. Şunu söyleyebiliriz; HES’lerle ilgili halkın yüzde 80’i yanlış tepki gösteriyor. Halkın yüzde 20’sinin ise çevre koşullarına bağlı olarak yaptıkları itirazlara hak vermemek mümkün değil. Maalesef Türkiye’nin bazı yerlerinde inşa edilen birkaç HES projesi yüzünden bu durum bütün HES projelerine mâl edilmeye çalışılıyor. Mesela biz de Kars Kağızman’da HES inşa ettik ve bölge halkından HES projemize karşı bir itiraz olmadı. HES’lere karşı yürütülen bu mücadelenin doğalgazcılardan olduğu söyleniyor. Çünkü HES’ler yerli kaynaklardan enerji üreterek enerjide dışa bağımlılığı azaltacak. Doğalgazı ise yurtdışından ithal ettiğimizi düşünürsek bu tepkilerin neden kaynaklandığını anlayabiliriz. HES’lerin mutlaka yapılması gerekir. Bence planlamaları daha dikkatli yapılabilir. Bildiğimiz kadarıyla bu konuda DSİ katı kurallar uygulamaya başladı.

İŞİNİ BİTİREMEYEN FİRMALARA CEZA KESİLSİN

Kamu ihale sistemi ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Kamu ihalelerinde müteahhitler için en uygun olan sistem ortalama fiyat sistemidir. Fakat devletimiz de kamu menfaatini gözetmek adına ihalelerde düşük fiyat teklifi verene iş verebiliyor. Buradaki en büyük sorun düşük fiyat teklifi değil, aşırı düşük fiyat teklifi verilmesidir. İhalelerde aşırı düşük fiyat teklifi veren firma kendisine iş verilmeyince Kamu İhale Kurumu’na itiraz ediyor. İhalede şaibe olup olmadığı araştırılıyor. Daha sonra bu durum mahkemelere bile intikal edebiliyor. Bundan en büyük zararı yine devlet görüyor. Çünkü inşa edilecek projenin ihale ve yapım süresi uzadıkça uzuyor. Mesela 50 milyonluk ihaleye girip 20 milyon fiyat teklifi veren firmalar var. Düşük fiyat teklifi verene iş verilebilir. Çünkü sistem böyle düzenlenmiş. Bizim düşük fiyat teklifi veren firmalarla bir sorunumuz yok. Ama düşük fiyat teklifi vererek işi aldıktan sonra o işi bitiremeyen firmalara muhakkak ceza kesilsin ve bir daha iş verilmesin. Kamu kuruluşları buna benzer bir uygulamayı hayata geçirebilir.

DUBLE YOLLAR TAKDİRE ŞAYAN

Hükümetin 2023 yılı hedeflerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hükümetin 2023 yılı hedeflerine doğru adım adım gittiğine yakından şahit oluyoruz. Bir işadamı olarak şantiyelerimize gitmek için karayolu ve havayolunu tercih ediyorum. Duble yolların takdire şayan olduğunu bir vatandaş olarak bile gönül rahatlığıyla ifade edebilirim. Türkiye’de ulaşım anlamında inşa edilen duble yolların, hava limanlarının ülkemize sağladığı katkıları kimse inkar edemez. Ayrıca enerji sektörünün özelleştirilmesi hükümet için çok doğru bir karar oldu. Devlet kendi imkânlarıyla her projeye kaynak sağlayamayabilir. Burada Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen enerji santralleri için özel sektörün aktif rol oynaması işadamlarının da ufkunu açtı. Hükümetin 2023 hedeflerine yönelik eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, özellikle savunma sanayisindeki yatırımlarının bu şekilde devam etmesini temenni ediyoruz.

YURTDIŞINA AÇILMAK İSTİYORUZ

Gelecekteki hedefleriniz nelerdir?

Ünal İnşaat olarak bizim 3 adet HES projemiz var. Bir tanesi bitti, birinin yapımı devam ediyor, diğer projemizin inşaatına da bu yıl başlayacağız. Yeni inşa edeceğimiz HES projemizde projelerini yurtdışında yaptırdığımız ve Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan kemer şeklinde silindirle sıkıştırılmış beton olacak. Biz enerji sektöründe ileriye yönelik HES’ler ve Termik santraller yapmayı düşünmüyoruz. Daha çok RES’lere ( Rüzgar Enerjisi Santrali ) yönelik çalışmalar yapmak istiyoruz. İnşaat sektöründe ise yurtdışına açılmak istiyoruz.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.