Üsküdar, farklılığını kaybetmeden dönüşüyor
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar'da bina bazlı kentsel dönüşüm yapılmasına karşı olduklarını açıkladı. 'Üsküdar'ı çok iyi korumalıyız' diyen Başkan Türkmen, "Burada bir Anadolu havası var. O havayı kaybetmemek istiyoruz ve bu yönde çalışmalar yapıyoruz" dedi. Türkmen, ilçe genelinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını Mehmet Safa Canat ve Hasan Canat'a anlattı.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Üsküdar ilçesinin İstanbul'un en güzel ilçelerinden biri olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, "Üsküdar; kültürel zenginliği, tarihi derinliği, merkezi konumu ile birlikte Avrasya, Marmaray, Çamlıca Camii ve Kız Kulesi gibi güzide mekânlarıyla ülkemizin de en önemli şehirlerindendir. Üsküdar ilçemiz aslında çok eski bir yerleşim yeridir. İstanbul'un Fethinden önce Müslümanların ana yurdu olmuştur. Üsküdar'ın tarihi 1352'li yıllara dayanıyor. Şair Yahya Kemal Beyatlı da İstanbul'un Fethini Gören şiirinde Üsküdar'dan sitayişle bahsetmiştir. Üsküdar, kültürel varlıkları ve tarihi geçmişiyle birlikte sıradan bir ilçe değildir. Bu yüzden Üsküdar'ın doğal yapısını, tarihi dokusunu ve mistik havasını bozmadan Üsküdar'ı gelecek nesillere aktarabilirsek bizim için en büyük mutluluk bu olur. Biz burada bir iş yaparken başka yerlerdeki gibi hareket edemeyiz. Kırk kere düşünürüz, bir kere yaparız. Üsküdar'ı çok iyi korumalıyız. Üsküdar'a dışarıdan gelen bir vatandaş Üsküdar'a ayak basınca farklı bir şehre geldiğini hissediyor. Burada bir Anadolu havası var. O havayı kaybetmemek istiyoruz ve bu yönde çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Gönüllülük esaslı ilerliyoruz

Üsküdar'da devam eden kentsel dönüşüm projelerine de değinen Türkmen, "Seçimden önce vatandaşlarımıza 6 aylık bir süreçten sonra kentsel dönüşüme başlayacağımızı söylemiştik. Boğaz bölgesindeki yaklaşık 20'ye yakın parselde düzenleme yaptık. Merkezi kesimde ise 40-50 yıllık binalar bulunuyor ve o bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın da ekonomik durumları iyi değil. Çünkü çoğu emekli olarak hayatını idame ettiriyor.

Fon yardımı sürüyor

Üsküdar'ın iç kesimlerinde yaşayan vatandaşlarımıza da 'binanızla ilgili riskli yapı belgesi alırsanız size kira yardımı ve nakliye yardımı yapacağız, daire başına 2 yıl geri ödemesiz 10 yıllık kredi vereceğiz ve bütün harçlardan muaf olacaksınız' diyoruz. Bu anlamda da vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Mesela şu anda Üsküdar'da binasını yıkıp yeniden yapan vatandaşlara kira yardımı yapıyoruz. Her ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm fonu vasıtasıyla 300-400 kişiye kira yardımı yapılıyor. Kentsel dönüşüm ancak devlet-millet elbirliği ile olur. Kentsel dönüşüm projelerini belediyeler ve vatandaşlar sahiplenmelidir. Vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olmalıdır. Çünkü deprem kuşağındayız. Allah korusun, bir deprem yaşandığında ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliriz. Buna hep birlikte millet olarak önlem almak durumundayız.

Etap etap teslim

Üsküdar'da şu anda Kirazlıtepe Mahallesi'nde 1900 konutluk bir kentsel dönüşüm projemiz var. Yaklaşık 500 konutu inşa ettik ve 2019 yılının sonunda teslim ettik. Diğer 1400 konutluk 2. Etap projemizi de 2021 yılının sonunda teslim edeceğiz. Bahçelievler Mahallesi'ndeki Sultan Murat bölgesinde 800 konutluk bir kentsel dönüşüm projemiz var. Önümüzdeki yaz ayında inşaatına başlayacağız ve 2022 yılının sonunda teslim edeceğiz. Nato Yolu'nun üzerinde Birlik Camii'nin altında 300 konutluk bir kentsel dönüşüm projemiz var. Şu anda 100 konutun inşaatı bitti. Konut satışlarına da başladık. Bu projemizin de 2021 yılının sonuna kadar bir kısmını hak sahiplerine teslim edeceğiz, bir kısmını da satış yöntemiyle vatandaşlara teslim edeceğiz.

Güven artıyor

Üsküdar'da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Kentsel dönüşümden geri dönüş yok. Üsküdar'da yaşayan vatandaşlarımız da hızla yükselen binaları gördükçe güveni artıyor. Sahada olumlu bir hava var. İnşallah bu olumlu süreç vatandaşlarımızla birlikte gönüllülük esasıyla sonuçlanır. Vatandaşlarımız hakkının yenmediğini ve adam kayırılmadığını hissettiği anda çok güzel sonuçlar alıyoruz" dedi.

Bina bazlı kentsel dönüşüme karşıyız

Kentsel dönüşüm projelerine yönelik önemli açıklamalar yapan Türkmen, "Türkiye artık eski Türkiye değil, İstanbul artık eski İstanbul değil. Vatandaşlarımız da artık gerçekleri görüyorlar ve ona göre hareket ediyorlar. Bunun için belli prensipler koymak ve adil olmak gerekiyor. Parsel bazında plan değişiklikleri yaparak birilerine imkân oluşturup başka birilerini dikkate almama devri bitti. Artık planlar bölge bazında yapılıyor. Biz bina bazlı kentsel dönüşüme karşıyız. Bir alanda kentsel dönüşüm yapmalıyız. Herkesin bundan istifade etmesi gerekiyor.

Sorunları çözüyoruz

Son yıllarda yaptığımız uygulamaları vatandaşlarımız da benimsedi. Üsküdar'ın nüfusu yaklaşık 540 bin olarak resmi kayıtlarda geçiyor. Üsküdar bir sahil şehri olduğu için nüfusun yarısı boğaz bölgesinde yaşamaktadır. Toplam 33 mahallemizin 16 tanesi boğaz bölgesinde, diğer mahalleler de başka bölgelerdedir. Mahallelerimizde 1990 yılından beri kangren haline gelmiş imar planı sorunları var. Biz bu imar planlarını vatandaşlarımızın görüşlerini alarak ve arazilerdeki mevcut durumları da dikkate alarak 2017 yılında toparladık. Kentsel dönüşüme başlamadan önce boğaz bölgesinde imar planları ve hisseli tapular sorunu vardı. İmar planları sorununu giderince vatandaşlarımızın çok güzel imar hakları oldu.

Kanun ne diyor?

Bölgede yaşayan herkesin lehine olan bir düzenleme getirdik. Herkesin mevcut haklarına yeni eşit haklar ilave ettik. Şimdi ise büyüklüğü 30-40 dönüm olan hisseli tapuları toparlamaya çalışıyoruz. Bir tapuda 50 ila 150 arası hissedar bulunan yerler var. Halkımızın deprem yasası diye bildiği 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu bulunuyor. 6306 sayılı kanuna göre kentsel dönüşüm yapabilmek için 3'te 2 (2/3) çoğunluğu yakalamak gerekiyor. Mesela 150 hissedar arasından 2/3 çoğunluğu yakalamak kolay olmuyor. Biz de seçimden önce vatandaşlarımıza 'Yeni dönemde parselleri küçülteceğiz, ifraz yapacağız. Parseller küçülünce hissedar sayısı azalacak ve ona göre hareket edeceğiz' dedik.

Süreç hızlı yönetilecek

Kentsel dönüşüm yapmak için çok hissedarlı parseller sorununu çözmeye gayret ediyoruz. Şimdi biz bütün mahallelerdeki parseller için örnek bir çalışma yaparak taslak hazırlıyoruz. Bu taslağı vatandaşlarımıza veriyoruz ve 'Böyle bir taslak hazırladık. Hissedarlar olarak bu taslağa tamam derseniz bunu resmiyete dökeceğiz' diyoruz. Böylece 100-150 hissedarlı değil de, daha az hissedarı olan parsellerde kentsel dönüşüm yapmaya başlayacağız. İmar planı sorunlarını yıllar önce çözmüştük, parsel sorunlarını da hızlı bir şekilde çözüyoruz. Artık bundan sonraki süreçte hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm çalışmalarını tamamlayacağız" diye konuştu.

Projelere izin vermiyoruz

Yeni konutlar inşa edilirken Üsküdar Evleri geleneğini korumaya çalıştıklarını belirten Türkmen, "Yeni inşa ettiğimiz konutlarda dış cephe, çatı, balkon, pencere gibi detaylara dikkat ediyoruz. Bizim Üsküdar'da birkaç kırmızı çizgimiz var. Üsküdar'da 1+1 evler yok. Hiçbir şekilde 1+1 projelere izin vermiyoruz. Bizde siteleşmek de yok. Mahalle kültürü yaşatılacak, mahalle hayatı sürecek ve tarihi gelenekler korunacak. Herkes mahallede yaşayacak. Vatandaşlarımız evine giderken bir mahalle meydanından geçecek, komşularıyla selamlaşacak. Böyle duvarlar arasında siteleşmek olmayacak. Bunu plan notlarına yazdık. Bloklar arasında site duvarı gibi duvarlar asla olmayacak. Üsküdar Belediyesi'nde imarla ilgili bir Etik Kurulu bulunuyor. Bu kuruldan geçmeyen projeler onaylanmıyor. Safranbolu evlerinde olduğu gibi Üsküdar evleri geleneğini de yaşatmak için yeni yapılarda dış cepheden pencereye kadar birçok detaya dikkat ediyoruz. Mahalle dokusu bozulmayacak, 1+1 olmayacak, otoparksız proje olmayacak" diyerek sözlerini tamamladı.