'HES, Türkiye'nin geleceğidir'
Yağmurcan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Alışkan, HES projelerinin geleceğe yönelik projeler olduğunu belirterek ‘Bazı gruplar tarafından çok eleştirilen HES projelerini, Türkiye’de ilerleyen yıllarda enerji sıkıntısı yaşandığı zaman herkes anlayacaktır’ dedi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Öncelikle bize kendinizi ve firmanızı tanıtır mısınız?

Adım Fikret Alışkan. 1972 doğumluyum. Müteahhitlik baba mesleğimizdir. Önceki yıllarda amcalarımızla beraber bu işe başladık. 2004 yılında görevi devraldıktan sonra oğlumun ve kızımın adını firmamıza vererek Yağmurcan İnşaat’ı kurduk. 2004 yılında bu yana Sinop’ta DSİ ve Karayolları, DSİ Denizli Çardak Beylerli Barajı, Ankara Kayaş Bayındır Barajı Sulama Kanalları, Kastamonu Karaçomak Deresi, Kastamonu Cide Deresi bitirdiğimiz işlerimizdir. Devam eden işlerimiz arasında ise Samsun Havza Hacıdede Ballıkaya Barajı Gölet ve Sulaması, Sinop Boyabat Dere Yatağı Islahı, Sinop Durağan Dere Yatağı Islahı ve Amasya Geldingen Ovası Sulaması Ana Kanal İnşaatı bulunmaktadır. Genellikle DSİ ve Karayolları ile çalışıyoruz.

DSİ’DE ÖDENEK SIKINTISI YOK

DSİ’nin çalışmaları hakkında neler söylemek istersiniz?

DSİ ile çalışmaktan memnunuz. DSİ işlerini proje aşamasından bitim aşamasına kadar en iyi şekilde takip eden ve hiçbir desteğini esirgemeyen, işini gerçekten iyi yapan bir kurumdur. DSİ’nin anlamı su, suyun anlamı ise hayattır. Su olmadan tabiatta hiçbir canlı yaşayamıyor. DSİ’nin de bu konuda çok güzel çalışmaları var. Çevreye ve geleceğe yönelik projeleri ile elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Önceki yıllarda da DSİ’nin güzel projeleri vardı ama DSİ projelerinde çok büyük ödenek sıkıntıları yaşanıyordu. Kısıtlı ödeneklerle işler 8-10 senede ancak bitebiliyordu. Mesela bizim de devam eden işlerimizden olan Amasya Geldingen Ovası Sulaması işimiz 4 yıllık bir iş olmasına biz 2 yılda bitirip teslim etmek için uğraşıyoruz. Çünkü ödenek var ve ödenek sıkıntısı yaşamıyoruz.

BOŞA AKAN SULAR GÖLETLERDE TOPLANACAK

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ‘1000 günde 1000 gölet’ projesi ile ilgili neler söylemek istersiniz?

‘1000 günde 1000 gölet’ projesi gerçekten güzel bir proje oldu. Gölet inşaatlarının çoğu ihale edildi ve yapımına devam ediliyor. Boşa akan sular göletler sayesinde bir arada toplanacak. Mevcut zamanlarda su sıkıntısı yaşandığında bu toplanılan sular kullanılabiliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın acil durumlarda çok büyük önem arz edecek bir projeye hız kazandırması gerçekten sevindiricidir.

PROJE VE ÖDENEK SIKINTISI AZALDI

Kamu ihale sistemi ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Şu andaki mevcut ihale sistemi iyidir. Daha önce ihalelerde mesela yüzde 65 tenzilat ile iş alanlar oluyordu. Müteahhit düşük fiyata aldığı bir işte sıkıntı yaşadığı zaman işi bırakıyor. Sonra herkes o müteahhide ‘Bu işi yüksek tenzilatla almamalıydın’ diyor. Fakat önceden birçok iş bu düzeydeydi. Hem iş yetersizliği hem de ödenek yetersizliği vardı. Bizim de önceden tenzilat yaparak aldığımız işlerimiz oldu. Bu işin sıkıntısını da çekerek bugünlere geldik. Şimdi iş de var, ödenek de var. Ben halen zarar ettiğini ve para kazanamadığını söyleyen müteahhit arkadaşlara kızıyorum. DSİ’nin projelerinde genellikle ortalama sistem uygulanıyor. Bu da hem devleti, hem müteahhidi memnun ediyor.

HES PROJELERİ GEÇ BİLE KALINMIŞ PROJELERDİR

HES projeleri ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

HES projeleri yapılması gereken projelerdir. Hatta geç bile kalınmış projelerdir. HES projeleri boşa akan suları değerlendirerek, bu sulardan enerji üretmek amacı ile inşa edilen projelerdir. Türkiye’de önceki yıllarda enerji ve su sıkıntısı yaşanıyordu. Şu anda ise enerji ve su sıkıntısı yaşamıyoruz. Elbette ki HES projeleri geleceğe yönelik projeler olduğu için bunun en büyük faydasını vatandaşlar görecektir. Bazı gruplar tarafından çok eleştirilen HES projelerini, Türkiye’de ilerleyen yıllarda enerji sıkıntısı yaşandığı zaman herkes anlayacaktır.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.