Devlet termal yatırımları teşvik etmeli
Yalova Termal Kaplıcaları’nın İşletme Müdürü Sezai Taşkıran, Türkiye’deki termal tesislerin halk tarafından daha fazla kullanılmasını istediklerini belirterek devletin de termal yatırımları teşvik etmesi gerektiğini söyledi.
MEHMET SAFA CANAT - HASAN CANAT / İSTANBUL

Bize Yalova Termal Kaplıcaları'nın özelliklerinden bahseder misiniz?

Ben Yalova Termal Kaplıcaları’nda işletme müdürlüğü görevine geldiğim günden beri hem istatistiksel olarak hem de görsel olarak bazı araştırmalar yaptım. Tesisimizdeki sorunları bire bir yerinde tespit edip çözmeye çalışıyoruz. Yalova Termal Kaplıcaları yeni bir işletme değil. 1939 yılında kurulan Yalova Termal Kaplıcaları o günden bu yana birçok farklı devlet kurumu tarafından idare edilmiş. 2003 yılında Sağlık Bakanlığı’na devredilen Yalova Termal Kaplıcaları yine Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak tarafımızdan işletilmektedir. Yalova Termal Kaplıcaları’ndaki termal suyumuzun mikro organik yapısı ve içindeki mineralleri tıbben tespit edilmiş ve onaylanmıştır. Türkiye’nin en zengin mineralli termal suyuna sahibiz. Ayrıca 1912 yılında Roma’da düzenlenen Dünya Termal Suları Yarışması’nda tesisimiz en iyi termal suya sahip olduğu için madalya almış bir tesistir. Tesisimizdeki termal suyumuz özellikle mide, bel fıtığı, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları, alerji hastalıkları, boyun fıtığı hastalıklarına çok iyi gelmektedir. Fakat bunu maalesef halkımız yeterince bilmiyor. Ben bu konuda da eksiklerimiz olduğunu düşünüyorum.

TERMAL TESİSLERİN TANITIMLARI YAYGINLAŞTIRILMALI

Termal turizmin yaygınlaşması için neler yapıyorsunuz ve bu konuda devletten beklentileriniz var mı?

2008 yılında Antalya’da Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği’nin düzenlediği kongre ve seminerlere katılarak Yalova Termal Kaplıcaları’nı 35 dakikalık bir slayt gösterisi ile tanıtma imkanımız oldu. Bu çalışmaya katılarak Yalova’daki termal kaplıcaların Türkiye’de ve dünyada yeterince tanınmadığını tespit ettik. 2009 yılında yine Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği’nin düzenlediği kongrelere katıldık. Hatta bu yıl kendimizi daha iyi tanıttık. Kongrede tanıştığımız yabancı hipokrat grupları ile 2009 yılı sonuna kadar sağlık turizmi için sözleşme yaptık. O yüzden bu tarz tanıtım faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve termal tesislerin halkımız tarafından daha fazla kullanılması gerekir. Bu konuda devletimiz de termal yatırımları teşvik etmelidir.

UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.