2017 yılından bu yana sulama projeleri inşa ettiklerini belirten Ares Harita Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Güneş, "6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan asrın felaketi dediğimiz depremden biz de Elbistanlı olduğumuz için etkilendik. Depremin yaralarını sarmak için elimizden geleni yaptık. Hatay Hassa Sulaması Deprem Hasarları Rehabilitasyonu projemizin sözleşmesi Şubat ayında imzalandı. 11 ilde meydana gelen depremden sadece konutlar etkilenmedi. Havalimanları, yollar, sulama kanalları ve barajlar da depremde ağır hasar gördü. Hassa'da inşa edeceğimiz proje bir deprem rehabilitasyon projesidir. Hassa Sulaması'nın mevcut sulama kanalı açık kanalet sistemliydi. Biz Hassa Sulaması kanalını tamamen rehabilite ederek kapalı basınçlı sisteme çevireceğiz. Böylece su tasarrufu sağlanacak, daha fazla alan sulanacak, daha fazla verim alınacak. Hassa Sulaması modern bir sulama sistemine kavuşacak. Proje bittiğinde toplam 52 bin 735 dekar tarım arazisi sulamaya açılacak. İki kısım halinde inşa edilecek olan projenin ilk kısmında Tahtaköprü Barajı'ndan alınan su ile 35 bin 250 dekar tarım arazisi sulanacak. Diğer kısımda ise yine Tahtaköprü Barajı'ndan alınan su ile 17 bin 485 dekar alana sahip olan Kazıklı Sulaması'ndaki tarım arazisi sulanacak. Proje kapsamında depremde hasar gören köprüler ve taşkın projeleri de yeniden inşa edilecek. DSİ'nin uhdesinde inşa edeceğimiz sulama rehabilitasyonu projesiyle elimizden geldiğince bölgenin tarımına ve geleceğine katkı sağlamaya çalışacağız. Hedefimiz 2027 yılında projemizi bitirip teslim etmektir" dedi.
Adeta seferberlik ilan edilmiş
Türkiye'nin 11 ilinde meydana gelen depremde ağır hasar gören yapılara yönelik devletin yaptığı çalışmaları anlatan Güneş, "Devletimiz 6 Şubat 2023 tarihinden bu yana sulama konusunda Hatay'a çok büyük yatırımlar yaptı. DSİ tarafından Hatay'ın dışında depremden etkilenen diğer illerde de içme suyu hatları, sulama hatları ve barajlar çok hızlı bir şekilde rehabilite edildi. TOKİ'nin deprem bölgesinde inşa ettiği konutlar da bölgeye yeniden hayat verdi. Adeta seferberlik ilan edilmiş gibi memleketimiz Elbistan başta olmak üzere bütün deprem bölgesinde şantiyeler görüyoruz. Devlet kurumlarının öncülüğünde deprem bölgesini yeniden ihya etmek için müteahhitler canla başla çalışıyor. TOKİ'nin dışındaki kurumlara iş yapan müteahhitler de seferber oldular. Ortak girişimler kurarak TOKİ'nin öncülüğünde depremin yaralarını sarmak için fedakârlık yaptılar. Hatta inşa ettiği projeleri erken sürede bitirerek plaket aldılar" diye konuştu.
Türkiye deprem bölgesine yeniden hayat verdi
Devletin afetlere yönelik hızlı bir şekilde organize olduğunu ve çözüm odaklı hareket ettiğini vurgulayan Güneş, "Bizler de bu devletin bir vatandaşıyız. Hatta bizler deprem bölgesinde devletin çalışanı gibiyiz. 6 Şubat'ta meydana gelen deprem hepimizi etkiledi, sonuçları hepimize yansıdı. Bu yüzden herkesin seferber olması gerekiyordu. Bu hassasiyeti bilen herkes deprem bölgesine giderek elini taşın altına koydu. Devletimiz de elinden gelen hiçbir şeyi esirgemedi. Özellikle deprem bölgesinde başka bir ülke veya hükümet olsaydı, bu asrın felaketi olarak söylenen depremin altından zor kalkardı. Türkiye bunu tek başına başardı. Devletimiz ve milletimiz el ele vererek deprem bölgesini yeniden ihya etti. Allah devletimize zeval vermesin, milletimize de bir daha bu acıyı yaşatmasın" diyerek sözlerini tamamladı.

Yoncalı Sulaması 2026 yılında bitmeli
Malatya Yoncalı Barajı'nı inşa eden Seza İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Açık, "Tarımda kuraklık alarmı verilmeye başlandı. Türkiye'de son yıllarda yeterli yağışlar olmuyor. Tarımda iyi bir seviyeye gelmek istiyorsak sulama projelerini acilen tarıma kazandırmalıyız. Lüksten tasarruf olur ama ihtiyaçtan tasarruf olmaz. Sulama projeleri tarım için hayati düzeyde önem teşkil ediyor. Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı Bey ve DSİ Genel Müdürümüz Mehmet Akif Balta Bey sulama projelerine büyük önem veriyorlar. Baraj ve sulama projeleri birbirine eklemlenmiş projelerdir. Sulama projesi barajdan önce inşa edilemez ama baraj biter bitmez sulama projesi inşa edilmelidir. Mesela Malatya'da DSİ'nin uhdesinde inşa ettiğimiz Yoncalı Barajı sulama amaçlı bir projedir. Yoncalı Barajı ile birlikte isale tünelini de biz inşa ettik. Yoncalı Sulaması'nın ihalesini de biz kazandık ve sözleşmesini 2024 yılında imzaladık. Sulama projelerinin içinde Yoncalı Sulaması en ucuz, en verimli ve en ekonomik olanıdır. Çünkü cazibeli sulama olacağı için suyun kullanımında elektrik enerjisine ihtiyaç duyulmayacak. Bu açıdan bakıldığında Yoncalı Sulaması hem sulama sistemi ekonomik, hem çok büyük bir alanı sulayacak, hem de ileride elektrik tasarrufuna vesile olacak. Bazı yerlerde pompaj sulama ile tarlalara sulama suyu veriliyor. Bu ciddi bir maliyete sebep oluyor. Fakat Yoncalı Sulaması tamamen cazibeli sulamayla yaklaşık 17 bin hektar alanı sulayacak" dedi.
17 bin hektarlık alan sulamaya açılacak
İnşa ettikleri Yoncalı Sulaması'nı ödenek verildiği takdirde daha erken bitirmekten yana olduklarını ifade eden Açık, "Devletimiz 2025 yılında Yoncalı Sulaması için 2 Milyar TL ödenek verse 2026 yılında büyük ölçüde bitmiş olur. 17 bin hektarlık alanın yarısı bile sulamaya açılsa bunun tarımsal anlamda geri dönüşü çok hızlı olur. Resmi bitiş tarihi 2027 Aralık olan Yoncalı Sulaması'nın inşaatı ödenek verildiği takdirde daha erken biter. Çünkü yapımı uzun süren projelerin devlete maliyeti de çok fazla oluyor. Proje ne kadar erken biterse bu hem devlete hem müteahhide hem de vatandaşlara fayda sağlıyor. Kısa sürede biten projeler kendini kısa sürede amorti ediyor. Eğer Yoncalı Sulaması 2027 yılında bitmezse maliyeti 10 Milyar TL'ye çıkabilir. Biz üstlenmiş olduğumuz taahhüt projelerini daha erken bitirmekten yanayız" diyerek sözlerini tamamladı.
UYARI: YUKARIDAKİ RÖPORTAJ SADECE MEDYA ÇALIŞMASIDIR. ERCİYES GRUP OLARAK BU ŞİRKETLE HİÇBİR TİCARİ BAĞIMIZ YOKTUR.